Moda, konut yoğunluğu açısından İstanbul’un ‘şanslı’ semtlerindendi. Durum değişti. Modalılar bir süredir, eskiden tek katlı bir villanın bulunduğu yerde yükselen otel inşaatını endişeyle izliyor. Bölgede en fazla 18 metreye kadar yükseklik izni verilirken, Moda sahilinde, Kadıköy’e vapurla geçenlerin gözü önünde büyüyen ‘Corner Otel’ inşaatının boyu, 50 metreye vardı. Modalılar kurdukları ‘Moda’da Dev Otele Hayır Platformu’yla’ inşaata engel olmaya çalışıyor. Moda’da gündem, Taşyapı’nın inşaatı. Hukuksal mücadele de sürüyor.
Otelin üzerinde yükseldiği arazi, başta İnterbank’a aitti. Banka devlete devredilince, arazi de devlete geçti. Ardından arazinin ihalesini Taşyapı aldı. Araziyle ilgili ilk imar değişikliğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yaptı. İBB meclisinde arazinin durumu, 1/5000’lik planlarda ‘konut’ alanından ‘turizm ve ticaret’ alanına çevrildi. Ardından Kadıköy Belediyesi 1/1000 ölçekli planı hazırladı ve otel inşaatı için ruhsat verildi. Mimarlar Odası, önce 2005 yılında, İBB’nin imar planı değişikliğine dava açmak istedi. Ancak, ‘30 günlük askı süresi geçtiği için’ dava, usül yönünden reddedildi. Oda da Kadıköy Belediyesi’ne dava açtı.
Gece inşaat olur mu!
Gerekli imar izinleri 2005’te çıksa da otelin inşaatı geçen yıl başladı. Hızla da ilerledi. Kapalı alanı 21 bin metrekareyi bulan, 250 yataklı otel inşaatı kısa sürede 12 kata ulaşırken ‘Moda’da Dev Otele Hayır Platformu’ ruhsatının iptali için Kadıköy Belediyesi’ne dava açmaya hazırlanıyor. Dernek adına dava dilekçesini avukat Taner Savaş hazırladı.
Avukat Savaş’a göre Kadıköy Kentsel Sit Alanı’nın hemen yanı başında yükselen otel inşaatı, bölge nüfusunu ve trafik yoğunluğunu olumsuz etkileyecek: “Zorunlu olmadıkça plan değişikliği yapılamaz. Buradaki plan değişikliği şehir için değil, kişi için yapılmıştır. Eskiden Bahariye’den bakıldığında Boğaz görünüyordu, şimdi otel görünüyor. Şantiyelerde gece çalışılması yasak olduğu halde burada gece de çalışılıyor.”
Platform üyesi ve Moda sakini Aslıhan Deniz de şaşkın: “Eskiden tek katlı bir villanın bulunduğu yerde banka çalışıyordu. Arazi önce devlete, devletten de çok ucuza Taşyapı’ya geçti. İnşaat bir yıl önce başladı. Önce konut zannettik. Bir anda katlar yükselince araştırmaya başladık ve otel olduğunu öğrendik.” Doğma büyüme Modalı Deniz, bir turistin Adalar’dan dönerken Moda’da böylesine bir yapıyı görmesini ‘utanç verici’ olarak nitelendiriyor. Moda sakini Lerzan Tunçbil de rahatsız: “25 yıldır Moda’da yaşıyorum. Çok sakin bir yaşantımız vardı. Şimdi gece 03.00’de otel inşatından gelen seslerle uyanıyoruz. Ne olduğunu anlayamadık.”
Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Arif Atılgan endişeli: “Kadıköy’e en büyük zararı trafik yükü olacak. Kadıköy’ün trafiği zaten yoğun, yeni bir yükü kaldıramaz. Daha önce gündemde olan ‘Moda Sahili Otoyol Projesi’ tekrar gündeme getirilecek. Haydarpaşa Garı’ndan başlayan ve Moda’ya uzanan filmlerde, dizilerde görünen herkesin gördüğü Haydarpaşa Garı’nı esas alan silüet değişerek yerini otele bırakacak.”
Mimarlar Odası, 18 Ekim Cumartesi günü Moda’daki otel inşaatının önünde bir basın açıklaması yapmayı planlıyor. Radikal’in konuyla ilgili görüşlerini almak istediği Taşyapı’dansa yanıt alınamadı.