Vana Çevrilmeyi Bekliyor



Buna göre 28 Belediye’nin 18’i Türkiye’den gelen suyu kullanmak amacıyla gerekli kararları meclislerinden geçirdi. KKTC’nin en büyük belediyesi Başkent Lefkoşa Türk Belediye Meclisi ise suyun fiyatını yüksek buldu ve “suya red” oyu verdi.

Milliyet'ten Sefa Karahasan'ın haberine göre, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) yapılan yazılı açıklamada ise, “Su fiyatının düşürülmesi gerektiği, yoksa belediyelerin batabileceği” savunuldu.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği de, “Türkiye’den temin edilen suyu istemeyen veya reddeden belediye olmadığını” kaydetti ve “suyun maliyetinin yüksek olduğunu” belirtti. Milliyet’e su konusunda yaşanan son tartışmalarla ilgili konuşan KKTC Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, “Bakanlık olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ve DSİ’ye gerekli yazıların yazıldığını” kaydetti.

‘İhtiyacımız var’

Çavuşoğlu, “DSİ’nin vanayı açması halinde hazır olan belediyelere suların verileceğini” söyledi. Buna göre, KKTC Su Dairesi ile abonelik sözleşmesini imzalayan belediyelerin suyunun vanası açılacak. Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli de, “Türkiye’den gelen suya ihtiyaçları olduğunu” kaydetti. Benli belirlenen 2.30 TL’nin (1 ton su) yüksek bir fiyat olduğunu öne süren Beni, “Hükümetin açıkladığı rakam halkımızı fahiş faturalara mahkum edecek, belediyelerimizi ise çökme noktasına getirecektir. Belediyelerimizin bu rakamlarla sürdürülebilmesi mümkün değildir” iddiasında bulundu. Su alma konusunda hazır olan belediyeler: Gazimağusa, Güzelyurt, İskele, Vadili, Büyükkonuk, Yeniboğaziçi, Çatalköy, Paşaköy, İnönü, Esentepe, Beyarmudu, Tatlısu, Serdarlı. Meclis’ten karar üreten ancak abonelik sözleşmesi imzalamayanlar: Geçitkale, Alayköy, Yenierenköy, Akdoğan, Lapta. Karar almayan belediyeler ise; Gönyeli, Lefkoşa, dikmen, Akıncılar, Geçitkale, Girne, Alayköy, Değirmenlik, Lefke, Akdoğan, Lapta, Mehmetçik, Yeni Erenköy, Serdarlı, Alsancak, Dipkarpaz.