İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Boğaz’a raylı sistemli 3. köprünün yapılmasına karar verdi.
Geçmişte büyük tartışmalara neden olan Arnavutköy-Vaniköy hattı olarak tespit edilen güzergah, 1/5000'lik planlara da işlendi. 1998 yılının Kasım ayında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun “3. köprü olacak, o kadar! Sivil toplum örgütlerine soracak değiliz” sözleriyle ısrarını ifade ettiği, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın şiddetle karşı çıktığı karar, onaylaması için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a sevk edildi. Karar, 14 Ekim Cumartesi günü alınmasına rağmen, günlerdir açıklama yapmayan Kadir Topbaş dün basın danışmanlığı aracılığıyla suskunluğunu bozdu. Topbaş, meclisin kararını onaylamayacağını, teklifi bölgeyle ilgili 1/25000'lik planlarla birlikte görüşülmek üzere ilgili müdürlüğe iade edeceğini bildirdi. Doğa koruma derneklerinin, meclisin aldığı bu karara nasıl tepki vereceği ise merak ediliyor.
İstanbul 3. çevreyolu güzergahı ve Boğaz geçişi için belirlenen 6 alternatif bulunuyordu. Boğaziçi Köprüsü’nün yaklaşık 600 metre güneyinden (Marmara tarafı) geçen Nakkaştepe-Ortaköy hattı, Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında Vaniköy-Arnavutköy hattı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kuzeyinden geçen Çubuklu-Yeniköy hattı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kuzeyinden geçen Beykoz-Kireçburnu hattı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kuzeyinden geçen Yuşatepesi-Rumelikavağı hattı, Garipçe-Poyrazköy hattı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün raporunda da alternatifler arasında Vaniköy-Arnavutköy hattının en uygun güzergâh olduğu belirtiliyor. Diğer hatların ise iki köprüde oluşabilecek trafiği hafifletmeyeceğine dikkat çekiliyor. Raporda, 3. köprü yapılmaması durumunda, 2008’de birinci köprüden 200 bin, ikinci köprüden 160 bin aracın geçeceği, 2028 yılında ise bu rakamın 300 binleri aşacağı tahmininde bulunuluyor.
Yeşili ve muhteşem yalılarıyla meşhur Arnavutköy'ün sakinleri yıllarca 3. köprünün kendi semtlerine yapılmaması için büyük mücadele verdi. Arnavutköylüler, 3. köprü ilk gündeme geldiği dönemlerden beri sivil inisiyatif oluşturarak tepkilerini dile getirdi. Çalışmalarını koordineli bir şekilde yürütebilmek için Arnavutköy Semt Girişimi'ni oluşturdular. “Arnavutköy'ün gökyüzünü karartmayacağız!” sloganıyla harekete geçen Arnavutköylüler, kurdukları internet sitesinde duygularını şöyle anlattı: “Biz Arnavutköylüler, 1500 yıllık tarihi olan mahallemizi, içindeki 38 adet anıtsal yapıyı, 42 yalıyı, 292 adet eski eser sivil mimarlık örneği evi, 30'un üzerindeki anıt ağacı, 5 yeşil sit alanını ve de hallacımız, köftecimiz, berberimiz, ayakkabı tamircimiz, camcımız ve kasabımız ile belki de şimdiye dek ne denli kıymetli olduğunun pek de farkına varamadığımız, kendine özgü Boğaz köyü yaşantımızı koruyacağız.”
Başbakan Erdoğan sıcak bakıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü köprüye sıcak baktığı; ancak Yuşa Tepesi-Rumelikavağı güzergahı üzerinde düşünülmesini istediği belirtildi. Bugüne kadar 2 milyardan fazla aracın geçtiği ve 1 milyar 754 milyon dolar gelir elde edilen Boğaz köprüleri, ekonomiye büyük girdi sağlıyor. Köprüler, 2001’den sonra ekonomideki iyileşmeyle toparlandı, geçen yıl 134 milyonluk geçişle rekor kırdı.