Validebağ Korusu Lise Kullanılarak Yok Edilemez

(Fotoğraf: AA)

İstanbul Üsküdar’da Validebağ Korusu içinde kalan Haydarpaşa Lisesi, depreme karşı güçlendirilmek için yıkılıp yeniden yapılmak isteniyor. Bölge halkı, lisenin kullanılarak korunun yok edilmesine asla müsade etmeyeceklerini belirterek ‘‘Haydarpaşa Lisesi’nin bulunduğu alanın doğal sit statüsünü değiştirerek yapılaşmaya açan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı, İBB’nin açtığı dava sonucu iptal edildi. Hem Validebağ Gönüllüleri’nin hem de Mimarlar Odası’nın açtığı dava için çok olumlu güzel bir emsal teşkil edebilir. Bu karar emsal niteliğinde. Mahkeme kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.’’ dedi.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; Validebağ Korusu’nun Haydarpaşa Lisesi üzerinden bölünme girişiminde olduğunu söyleyen yaşam savunucuları ve halk, koru içinde bulunan lisenin deprem bahanesiyle yıkılırken arazininin büyütülmek istenmesi, kapalı otopark ve havuz konulması gibi işlemler yapılmak istendiğini, bu nedenle yapılacak işlemlerin samimi olmadığı görüşünde.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Validebağ Gönüllülerinden Arif Belgin, beş yıl önce okul müdürünün kendilerini okula davet ettiğini anımsatarak "Bize dedi ki ‘Burada iki tane çok kötü durumda olan pansiyon binası var. Hasar görmüş, yıkılıp yenilenmesi gerekiyor.’ Biz de dedik ki ‘Sadece bu binalar yıkılıp bir metrekare bile taşmadan yıkım yapılırsa elbette sorun çıkarmayız.’ Aradan zaman geçti, 2021 sonuna doğru birden bire bütün binaların yıkılacağını ve yeni bir okul yapılacağını duyduk." diyerek süreci anlattı.

Okul için yeni bir proje yapıldığını öne süren Belgin, şöyle devam etti: "Yeni projede okulun olduğu bölgenin koruma grubu 1’den 3’e düşürülmek istenmiş. Bu bölgenin inşaat yapılabilir hale gelmesi demek. Haydarpaşa Lisesi’nin bulunduğu bölümü sanki ayrı bir parselmiş gibi göstermeye çalışmışlar. Koru bir bütün ve bölünemez. ‘Ben yaptım, oldu’ mantığıyla olmaz. Biz bu kararın durdurulması için Ocak 2022’de dava açtık, bizden sonra Mimarlar Odası dava açtı. Açılan davada bilirkişi keşfi yapmış ve keşfin sonucunda düzenlenen rapor da ne yazık ki olumsuz. Bilirkişi bu durumu hukuka uygun bulmuş. Biz hem Mimarlar Odası’nın davasına müdahil olduk hem de bilirkişi raporuna itiraz ettik. Bizim hem hukuki hem doğayı korumak adına çok sağlam gerekçelerimiz var. Madem bu binalar dayanıksızdı niçin 1999’dan beri bu çocukları bu binalarda okuttunuz? Niçin hiç hiçbir şey yapmadınız? 11 yıl önce yurt binaları hariç tüm binalarda güçlendirme yapılmış. Madem güçlendirmeyi yaptırdınız şimdi niçin yıkıyorsunuz? Eğer güçlendirme iyi, doğru yapılmadıysa niçin müteahhidi çağırıp mühendisi, mimarı, sorumlusundan hesap sormuyorsunuz."

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.