Vakıfbank, Otellerden 300 Milyon Dolar Bekliyor



İşletmesini yaptığı 8 otel ile Ceylan Intercontinental Oteli'ni satışa çıkaran Vakıfbank, yıl sonunda 300 milyon dolar gelir bekliyor. Taksim Otelcilik bünyesindeki otellerin 3'ü 52 milyon dolara satıldı. Taksim Otelcilik Genel Müdürü Hür Turan Baş, ‘‘Rekor kırıyoruz’’ dedi.

TAKSİM Otelcilik'in yüzde 51 hissesinin satışını deneyen ancak bu özelleştirme deneyiminde başarılı olamayan Vakıfbank, otelleri tek tek satışa sununca beklediğinden fazla ilgi gördü. İhalesi yapılan 3 otele 24 teklif geldiğini belirten Taksim Otelcilik Genel Müdürü Hür Turan Baş, yıl sonuna kadar işletmesini de kendilerinin yaptığı 8 otel ile mülkiyetine sahip oldukları Ceylan Intercontinental'in satışının gercekleşeceğini belirtti. Baş, bu satışlardan 300 milyon dolar gelir beklediklerini kaydetti.

53 ŞARTNAME SATILDI

Yüzde 51'i Vakıfbank'a, yüzde 31'i Emekli Sandığı'na, Yüzde 18'i de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Taksim Otelcilik A.Ş., ilk olarak bünyesindeki 3 turizm tesisini ihaleye çıkardı. Ağustos ayında çıkılan ihalede Side Tatilköyü, Kemer'deki Sultansaray Tatilköyü ve Marmaris'teki Melita Apart Oteli için biner dolardan 53 şartname sattıklarını belirten Genel Müdür Baş, ‘‘İlgi konusunda rekor kırdık, ihalede de 24 teklif aldık. Diğer otellerimiz de büyük ilgi görüyor’’ diye konuştu.

3 OTEL 52 MİLYON DOLAR

Side'deki tatil köyünün Kazancı Hotel'e, Sultansaray'ın Karadeniz Örme'ye, Melita'nın da Yusuf Keskin adlı girişimciye satışının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Baş, ‘‘Rayiçlerin çok üstünde rakamlara sattık, 3 tesisten 52 milyon dolar gelir elde ediyoruz’’ dedi.

SIRA ABANT PALACE'TA

Bu ihalenin ardından Abant Palace, Abant Köşkü, Obaköy, Side Palace ve Kuşadası otellerinde özelleştirme sürecinin başlatıldığına dikkat çeken Baş, ayrı ayrı satılacak bu otellerin ihalelerine 10 Aralık'a kadar başvurulabileceğini kaydetti. Baş, özelleştirme sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanmasını ve 300 milyon dolar satış geliri hedeflediklerini açıkladı.

Taksim Otelcilik bünyesindeki otellerin, alıcılarına turizmde önemli bir atılım yapma fırsatı verecek tesisler olduğunu dile getiren Baş, ‘‘Tesislerimiz metruk bir gayrimenkul değil, önemli pazar payı olan, kendini ispatlamış tesisler. Geçen yıl haziran ayı sonu itirabiyle 5 trilyon zarar vardı ama bu yıl aynı dönemde 10 trilyon lira kár açıkladık’’ diye konuştu.

Özelleştirmenin sosyal yönünü de dikkate aldıklarını dile getiren Baş, şöyle konuştu: ‘‘800 civarında çalışanımız var, onların mağdur olmaması için kıdem ve ihbar tazminatlarını biz ödüyoruz. Ama yeni şirketlere de brifing yapıp, yaptığımız işleri anlatıp, buraların iyi işletilen müesseler olduğunu ve perfonel değişikliğine gerek olmadğını vurguluyoruz. Şu ana kadar satışını yaptığımız otellerde aynı kadro çalışmaya devam edecek.’’

Ceylan'da pazarlık sürüyor

MÜLKİYETİ Taksim Otelcilik'te olan, ancak işletmesi Ceylan Turizm İşletmeleri tarafından yapılan İstanbul'daki 5 yıldızlı Ceylan Intercontinental Oteli de satış kapsamında yer alıyor. Daha önce kira yüzünden Taksim Otelcilik ile mahkemelik olan Ceylan Grubu, otelin işletmesinin yanı sıra mülkiyetine de sahip olabilmek için teklif verdi. Taksim Otelcilik genel Müdürü Turan Baş, Ceylan Limited ile pazarlık sürecinin devam ettiğini söyledi.