Vaillant ve Doğa Derneği, Burdur Gölü'ne Sahip Çıkıyor



Doğa Derneği'nin yürüttüğü ve Vaillant Türkiye'nin desteklediği Burdur Gölü Kurtarma Projesi kapsamında iki adet bilimsel rapor hazırlandı. Raporlar, 21 Aralık tarihinde, Burdur’da kamu kurumları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile Vaillant Area Manager’ı Vedat Yazar ve Vaillant yetkililerinin katıldığı bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Türkiye’nin uluslararası koruma altındaki 13 Ramsar Alanı’ndan ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Burdur Gölü, hızla kuruyor. Göl, son 35 yılda alanının üçte birini kaybetti ve su seviyesi 12 metre düştü. 1995’ten bu yana havzada yağışlı bir döneme geçilmesine karşın Burdur Gölü kurumaya devam ediyor. Gölün kurumasının başlıca sebepleri, havzadaki gölü besleyen yer üstü sularının plansız inşa edilen, tarımsal sulama amaçlı baraj ve göletlerde tutularak göle ulaşmasının engellenmesi ve yüksek su tüketen tarımsal ürünlerin yaygın olması nedeniyle yer altı sularının sondaj kuyularıyla aşırı miktarlarda çekilmesi.

Nüfusun yüzde 60’ının tarım ve hayvancılıktan geçindiği Burdur’da, Burdur Gölü kurursa, gölün sıcaklık, yağışı ve nem üzerindeki olumlu etkisi ortadan kalacak. Dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşayan endemik bir balığa (Burdur dişli sazancığı – Aphanius sureyanus) ve nesli dünya ölçeğinde tehdit altında olan dikkuyruk da dahil 194 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Burdur Gölü kurursa bu canlıların da yaşam alanları tehlikeye girecek. Eğer gölü besleyen akarsuların göle ulaşması sağlanmazsa, 2040 yılında Burdur Gölü’nün ekolojik açıdan işlevlerini büyük ölçüde kaybedeceği öngörülüyor.

2002 yılından bu yana Türkiye’nin biyoçeşitliliğini korumaya yönelik çalışmalar yürüten Doğa Derneği, Burdur Gölü’nün kurumasının önüne geçilmesi ve havzada akılcı su ve tarım planlamasının yaygınlaşması için 2007 yılından bu yana “Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi’ni yürütüyor.

Vaillant’ın desteklediği “Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi” kapsamında, son 35 yılda göldeki su seviyesi düşüşünü, havzada arazi kullanımındaki değişimlerini ve gölün kurtulması için önerilen az su tüketimine dayalı yeni tarımsal ürün desenini ortaya koyan iki bilimsel rapor hazırlandı. Raporlar ve bulguları, aralarında Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Şükrü Baysal ve Orman ve Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz’ın da bulunduğu kamu kurumu temsilcileri ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda paylaşıldı.  

Raporları hazırlayan Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ve Doç.Dr. Erhan Akça toplantıda yaptıkları sunumlarda, göldeki su kaybının ciddi boyutlarda olduğunu söyleyerek, eğer şimdiye kadar havzada uygulanan su ve tarım politikaları gözden geçirilmezse, Burdur Gölü’nün yakın bir gelecekte tamamıyla kuruma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundular.

Toplantıda konuşan Doğa Derneği Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın da Burdur Gölü’nü kurtarmak için bugün acilen harekete geçilmesi gerektiğini, tarımda aşırı su kullanan ürünlerden vaz geçilmesi, salma sulamanın terk edilmesi ve gölü besleyen akarsuların göle ulaşmasına izin verilmesi gerektiğini aksi halde çok geç kalınacağını vurguladı.

 
Konu Başlıkları Burada Görünecek