V-Care Akıllı Kumanda Paneli, El Değmeden Hijyen Sağlıyor



Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin TÜBİTAK desteğiyle 3 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirdiği V-Care akıllı kumanda paneli, Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde Ekonomi Alanı’nda ikincilik ödülünü kazandı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir, V-Care akıllı kumanda paneli ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin sürdürülebilirlik çalışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin geleceğe yatırım, sürdürülebilirlik konusuna kurumsal bakışını, hedeflerini kısaca özetleyebilir misiniz?

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri (EYAP), sürdürülebilirlik konusunda uzun yıllardır çalışıyor ve yatırım yapıyor. Yaptığımız işin odağı sağlık ve hijyen; öznesi ise insan. İnsan için üretirken, gezegenimizi korumak da temel felsefemiz. Daha yaşanabilir bir dünyaya hedefiyle EYAP’ın yalnızca üretim değil, tasarım ve yönetim süreçlerinde de sürdürülebilirliği esas alıyoruz. Blue Life adı verilen bu yaklaşımla, mavi gezegenin geleceği için sorumluluk üstleniyoruz.

Blue Life, üretim sürecinde yenilenemeyen kaynak tüketimini en aza indirme, eko-verimliliği artıran çözümlere önemli yatırımlar yapma, çevre ve gelecek bilinciyle, son kullanıcılar için enerji ve doğal kaynak tasarrufunu teşvik eden ürünler tasarlama ve geliştirme anlayışımızı temsil ediyor. Tüm üretim süreçlerimizde hammaddenin bilinçli kullanımını ve doğaya geri dönüşümünü sağlayan teknoloji yatırımları yapıyoruz. Akıllı teknoloji ve tasarımlar geliştirerek enerji tüketimini azaltıyor, paydaşlarımızla birlikte tüm yönetim süreçlerinde sürdürülebilirliği esas alıyoruz.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin on yedisinden yedisi bizimle birebir ilişkili. Bu hedeflerin içinde sanitasyon, inovasyon, çevre gibi başlıklar var ki hepsi bizim faaliyetlerimizle bağlantılı. Dolayısıyla bir ürün tasarlamaya ve hatta daha da önemlisi bir fikri projelendirmeye başlarken, bunun sürdürülebilir dünya için etkisine bakıyoruz. Eğer bu etkide, fikrin veya ürünün dünya için faydalı olmadığı ancak aynı zamanda pazarın bunu istediği gibi bir noktaya gelirsek, projeyi yapmaktan vazgeçiyoruz. Sürdürülebilirlik bizim için, proje ve ürün kararlarımızı dahi etkileyen bir öneme sahip. Bu bizim için neredeyse başlangıç noktası gibi. Daha sonra da her yeni projede bu konuyu birkaç noktada kontrol ediyoruz. Örneğin bir malzemenin geri dönüşüm performansına bakıyoruz ve eğer ondan daha iyi geri dönüştürülebilir bir malzeme varsa, değiştiriyoruz.

VitrA ve Artema markalarımız için suyla çalışan ürünler tasarlıyoruz. Bu sebeple en çok odaklandığımız konulardan biri, hijyen ve konfordan ödün vermeden banyo mekanlarında daha az su tüketilmesini sağlayan inovatif çözümler tasarlamak... Tüm paydaşlarımızı bu konuda eğiterek tasarruf anlayışının yaygınlaşmasına ve bir refleks olarak yerleşmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çünkü iklim krizinin en üst seviyelere çıktığı bu dönemde, alınacak basit önlemlerin yanı sıra, akıllı ürünlerin kullanılmasıyla, büyük miktarda tasarruf yapılabileceğini biliyoruz.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri İnovasyon Direktörü Boğaç Şimşir

2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde Ekonomi Alanı’nda ikincilik ödülü alan V-Care Akıllı Panel projesiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

TÜBİTAK desteğiyle 3 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirdiğimiz V-Care akıllı kumanda panelini, VitrA’nın akıllı banyo ürünleri ekosisteminin adeta beyni olarak adlandırabiliriz. Sahip olduğu 22 patentli çözümle dünyadaki en gelişmiş gömme rezervuar teknolojisini sunan ürün, en yeni teknolojileri tasarım ve ergonomiden ödün vermeden banyolara taşıyor. Toplu kullanım alanlarında el değmeden hijyen sağlayan ürün, evlerde de tercih ediliyor. Yıkama özellikleri kişiselleştirilebiliyor.

Otomatik yıkama seçeneği toplu kullanım alanlarının daha hijyenik hale getirilmesine olanak tanırken, el değmeden yıkama özelliği kişiler arası çapraz bulaşma riskini engelliyor. Periyodik olarak yıkama yapan akıllı kumanda paneli, belirli aralıklarla tam yıkama fonksiyonunu çalıştırarak klozetin içini yıkıyor. Böylece kir, koku ve bakteri artışını önleyerek kullanıcıya her zaman tertemiz bir klozet sunuyor.

Sürdürebilirliği desteklemek için, her yıkamadaki su kullanımı konusunda kullanıcıların farkındalığını artıracak raporlar sunuyor. Bölgesel su ve elektrik kesintileri gibi yerel haberleri ulaştırarak önlem alınmasını sağlıyor. Tanı algoritmaları aracılığıyla arızaları önceden tahmin ederek beklenmedik durumlarla karşılaşmayı önlüyor. Entegre yedek güç ünitesi ise elektrik kesintilerinde 6 saat dayanıyor ve klozetin on kereye kadar kullanılmasına olanak tanıyor.

Parlak siyah cam yüzeyiyle mekana şıklık katan V-Care Akıllı Panel, suya, neme, toza ve çizilmeye karşı dayanıklı ve kolayca temizlenebiliyor. Akıllı sensörleri ve teknolojiyi kullanarak sunduğu fonksiyonlarının yanı sıra, iOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu mobil uygulamasıyla da dikkat çekiyor. WiFi ve Bluetooth bağlantısına sahip ürün, Google Home ve Amazon Alexa ev asistanlarıyla sesli kontrol edilebiliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mobil uygulama aracılığıyla uzaktan erişerek paneli kumanda etmek de mümkün oluyor. Eczacıbaşı Bilişim işbirliğiyle geliştirdiğimiz V-Care Akıllı Panel’in web tabanlı yönetim arayüzü sayesinde, ticari işletmeler sahip oldukları tüm panellerin verilerini takip edebiliyor, uzaktan denetleyebiliyor ve fonksiyonlarını değiştirebiliyor.

Son olarak Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri olarak VitrA ve Artema markalarımızla suyu kullandıran ürünler tasarlıyoruz. Bu ürünler, yaşam alanlarımızda hijyenin en öncelikli olduğu mekanlarda yer alıyor. Uzmanlığımızı akıllı teknolojilerle buluşturarak, en üst seviye hijyen sağlayan temassız ürünler tasarlıyoruz. Ve tüm ürünlerimizin suyu tasarruflu kullanması, dolayısıyla doğal kaynaklarımızın korunması için gece gündüz çalışıyoruz. Geleceğe Yatırım Ödülleri ile mavi gezegenimizin geleceğine katkıda bulunan çalışmaların görünür olmasını ve takdir edilmesini sağlayan, daha da önemlisi bu konuda farkındalık yaratılmasına vesile olan İMSAD’a teşekkür ederiz.