Uzungöl’de Doğa Terk Ettiği Alanlara Dönüyor



Dünyaca ünlü Türk peyzaj mimarı Sunay Erdem, Uzungöl için geliştirdiği rehabilitasyon projesinin detaylarını Milli Gazete’de yer alan röportajında anlattı. Hazırladığı iyileştirme projesi ile Uzungöl’deki acımasız kullanıma son verileceğini belirten Erdem, “Bu proje ile doğadan aldıklarımızı geri verdiğimizi söyleyebilirim.”  diyor.

Projenin, "Doğa terkettiği alanlara geri dönüyor" ruhunu taşıdığını belirten Erdem, “Göl etrafında zamanla yok olan tüm yeşil alanlara dağlardaki ağaçların, çalıların, otların aynısını dikiyoruz. Yerel bitki dokusu neyse aynısını! Amaç renkli ve gösterişli bir peyzaj alanı oluşturmak değil, amaç tahrip olmuş doğayı onarmak ve gölün eski bakir görünümünü oluşturmak. Göl etrafında yeşillendirilecek alanlar adeta yamaçlardan süzülen ve göle kadar uzanan yeşil dokunun devamı niteliğinde olacak. Ve bu yeşil dokuda herhangi bir yapı önerilmiyor, sadece yürüyüş, bisiklet ve koşu yolları, seyir-bakı terasları, oturma birimleri… Proje tamamladığında imrenilerek gösterilen İsviçre göllerinden daha güzel demiyorum, daha doğal olacak. Doğal olan her şey güzeldir. Doğa her zaman en güzelini yapar. Bu proje özünde doğanın gölün etrafına geri dönmesini sağlayacak.” şeklinde konuşuyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Projenin Uzungöl'ün yakın çevresini kapsadığını sözlerine ekleyen Sunay Erdem, şöyle devam ediyor: “Yeni imar planına göre oluşan 100 bin metrekareden fazla yeşil alanı kapsıyor. Ağırlıklı olarak yürüyüş, bisiklet ve koşu yollarından oluşuyor. Yollar doğal malzemeden oluşuyor. Donatı olarak iskeleler, banklar, pergoleler ise ahşap malzemesinden oluşuyor. Ağaçlar ise Uzungöl'ün etrafını saran yamaçlardaki hangi bitkiler varsa onlardan. Yamaçlarda ağırlıkta Doğu Ladini bulunuyor, doğal olarak gölün etrafında da bu ağaçtan olacak. Zaten zamanında da bu ağaç vardı, biz sadece o ağaçları geri getiriyoruz.”

Erdem, Uzungöl’de yaz aylarında yaşanan trafik sorunu ile ilgili soruyu ise şöyle yanıtlıyor: “Onaylanan yeni imar planına göre yollar, otopark alanları yeniden düzenlendi. Hazırladığımız peyzaj projesi de bu imar planın parçası. Mecazi benzetme yapacak olursam, imar planı alanın iskeletini oluşturuyor, peyzaj ise bu iskeleti bedene kavuşmasını sağlıyor. Araç yollar-ana arterler imar planından geliyor; yaya yolları ise projenin kılcal damarları. Kısaca peyza projesi imar planına dolayısıyla Uzungöl'e hayat veriyor.”

Röportajın tamamına linkten ulaşılabilir.