'Uzatılacak Hatlar 2012'ye Dek Biter'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin, 1923 yılında yapılan İzmir İktisat Kongresi anısına, "Türkiye'nin İktisadi Dönüşüm Süreci" başlığıyla düzenlediği 2. Ulusal İktisat Kongresi'nde metro projesinin son durumunu anlattı.

Kocaoğlu, "2008 sonu veya 2009 başında Halkapınar-Otogar, Üçkuyular-Narlıdere ve Üçyol-Buca Tınaztepe Kampusü hatlarının inşatı başlayacak. Bu projeler 2010-2012'de biter" dedi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı ise Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu, "Kanımızı emiyorlar" sözleriyle ifade etti.

Hedefler büyük

Başkan Kocaoğlu, Rektör Prof. Alıcı'nın talebi üzerine, metro ve hafif raylı sistem projeleriyle ilgili bilgi verdi. Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Master planların uygulanabilmesi ve kentin gelişebilmesi için ulaşım; ekmek ve su kadar zorunludur. Aliağa, Kemalpaşa, Torbalı sanayi bölgesiyse; fakültelerin kampusleri varsa ve biz buralara çağcıl sistemle ulaşımı götüremezsek, planlarımız ya kuma yazılacak dalga gelip götürecek; ya da olduğu yerde kalacak. Aliağa-Menderes projesinin vagonları gelir gelmez, üç ay içinde trafiğe açılır. Üçyol-Üçkuyular'da, Bornova Merkez'de çalışmalar hızla devam ediyor. Metro ağında 100 kilometreyi buluyoruz. 2008 yılı içinde aksilik olmazsa, Ege Üniversitesi önündeki istasyonu kaldırıyoruz ve EVKA-3 Kavşağı'na götürüyoruz. Üçyol-Üçküyular'ı, Göztepe İstasyonu'na kadar açabiliyoruz. 2008 sonu veya 2009 başında, üç yeni metro inşaatını başlatmayı hedefliyoruz. Üçkuyular'dan Narlıdere'ye, Üçyol'dan Tınaztepe Kampusü'ne gidecek hatlarla ilgili projeler hazır. Buca hattının güzergahı belirlendi. Aliağa-Menderes hattını, Selçuk ve Bergama'ya uzatmayı hedefliyoruz. Tüm bu projeler, en geç 2012 yılında biter."

Boşuna konuşuyorlar

Rektör Prof. Emin Alıcı, Türkiye'nin ekonomik durumunu anlatırken, "İktisatçılar her gün televizyonda boşuna konuşuyorlar. Bize biçilen roller var. Para getiren işleri kimse bize bırakmıyor. Bunun kararları da verilmiyor. Çünkü içimizde işbirlikçi çok. Yürekli karar verecek politikacı sayısı az. Bir ülke ekonomik olarak bağımsız olmalı. Küresel ekonomiden bahsediliyor. Küresellik demek teslim olmak, kanını emdirmek demek mi? Türkiye'nin üzerine kara bir bulut gelmiş, hortumlarını sarmış, kanını devamlı emiyor. Hep emecek. Niye? Türkiye'ye uyuşturucudan 26 milyar dolar; insan kaçakçılığından 7 milyar dolar para giriyor."

Soyer: Dünya markası oluruz

Kongrede, İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sadık Acar, 1923'te 1. İzmir İktisat Kongresi'nin hazırlık aşamasını ve anlamını anlattı. Prof. Dr. Şenay Üçdoğruk, 85 yıllık süreçteki gelişmelerin yetersiz olduğuna dikkat çekti. EXPO 2015 İzmir Genel Sekreteri Tunç Soyer ise, "EXPO kazanıldığında 30-35 senelik yatırım, 6-7 yılda kente gelecek. Kentimiz hızla kabuk değiştirecek ve dünya markası olacak" dedi.