Uzakdoğu, Armatür Sanayini Tehdit Ediyor

Türk armatürcülerinin başı Uzakdoğu’dan ucuz olarak giren mallar ile dertte. Birçok sektörü tehdit eden Uzakdoğu menşeli ucuz mallar Türk armatürcülerini de sıkıntıya soktu.

Uzakdoğu’dan ülkemize giren armatür miktarının her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken E.C.A. Valfsel Armatür San. A.Ş. Şirket Müdürü Muzaffer Zeren, Uzakdoğu ülkelerinden yurdumuza giren ucuz armatür miktarının 1.5 milyon adete ulaştığını söyledi.

İzmir Ticaret Odası (İTO)’nda "Uzakdoğu Menşeli Mallar ve Türkiye Ekonomisine Etkileri" konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Muzaffer Zeren, başta Çin olmak üzere Tayvan, Güney Kore, Tayland ve Malezya gibi Uzakdoğu menşeli ucuz mallardan armatür üreticileri olarak olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Uzakdoğu’dan giren armatür miktarının her geçen yıl artış kaydettiğine değinen Zeren, "Çin malları direkt olarak yurda sokulabildiği gibi AB ülkeleri aracılığıyla da yurdumuza giriyor.

1998 yılında ülkemize giren armatür miktarı 300-500 kg. civarında iken bu miktar 2002 yılında 1000-1500 kg.’ye yani 1.5 milyon adete çıkmıştır. Oysa yerli üreticiler olarak bizim 2003 yılındaki toplam satışlarımız 650 bin adetti. Yine 1998 yılında kg.’si 17 dolardan giren armatürler 2002 yılında 3.5 dolara kadar düştü. Bu ucuz fiyatlar ve düşük kaliteler sektörü ciddi anlamda tehdit etmektedir" dedi.

İthal edilen ucuz malların ihracatı da olumsuz etkilediğini öne süren Zeren, E.C.A olarak ABD-Irak Savaşı öncesi Irak’a armatür satmak üzere anlaştıklarını fakat Çin’den daha ucuza temin edilen mallar yüzünden anlaşmanın tekrar bozulduğunu söyledi.

İthalat Genel Müdürlüğü’ne armatür üreticileri olarak ucuz armatür girişini önlemek üzere çeşitli önerilerde bulunduklarını kaydeden Zeren, bunların bir kısmının yürürlüğe girdiğini fakat yine de alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyledi. Zeren, şöyle devam etti:

"Armatür girişi her geçen yıl artış kaydedince biz de üreticiler olarak biraraya gelip ne yapalım diye düşünmeye başladık. Bunun üzerine ilk olarak bir laboratuvar kurarak kalite standartını zorunlu hale getirdik. İthalat Genel Müdürlüğü’ne sunduğumuz öneriler neticesinde 10 doların altında fiyatlardan gelen malların gözetime tabi tutulmasını sağladık. Yine İthalat Genel Müdürlüğü’nden Fon talep ettik. Çeşitli önlemler alındı fakat yinede yeterli değil. Devletten son isteğimiz "İhtisas Gümrükleri"nin oluşturulmasıdır. Böylece giren malların denetimi daha sıkı hale gelecektir. Devletten herhangi bir talep geldiği takdirde bu gümrüklere denetim yapmak üzere teknik elemanlarımızı da yerleştirebiliriz."

Toplantıda söz alan İTO Meclis Üyesi Vasfi Çakıroğlu da T.S.E standartlarının tüm ürünlerde uygulanması gerektiğini vurgulayarak, "Burada İzmir Ticaret Odası’na da önemli görevler düşmektedir. İTO malları yerinde kontrol etmelidir. Bunun yanında Çin’de veya tehdit oluşturan harhangi bir ülkede kaliteli Türk mallarının sergilendiği "Daimi Sergi Salonları" açılarak ihracatçıların malları sergilenmelidir" dedi.

Daha sonra söz alan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Honkong ve Şangay’da "Daimi Sergi Salonları" oluşturmak konusunda bir düşüncesinin olduğunu Rusya’da ise bu tip bir sergi salonu oluşturmak için çalışmaların hız kazandığını söyledi.