Usulsüzlükleri E-İhale Bitirecek

Kamu ihalelerinde usulsüzlüklere, zaman ve para kaybına yolaçan klasik yöntemlere son veriliyor. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) hazırlıklarını sürdürdüğü ve son aşamaya getirdiği e-ihale yöntemi, önce hastahanelerdeki tıbbı malzeme alımlarında, yıl başından itibaren de tek maddelik yetki yasasının çıkmasına paralel olarak, diğer tüm kamu ihalelerinde aşama aşama devreye girecek. KİK Başkanı Hasan Gül, yürürlükteki yasayı AB direktifleri çerçevesinde yeniden kaleme almayı düşündüklerini bildirdi.

Kanunun sadeleştirileceğini ve AB ile ortak ifadelerin kullanılmasına özen gösterileceğini belirten Gül, örneğin Katma Bütçeli Kuruluşlar yerine kuruluşların adlarını sıralayacaklarını, kanunu somut ve anlaşılır hale getireceklerini söyledi. Gül, süreç içinde Avrupa Birliği'nde 'açık eksiltme', 'rekabetçi müzakere' gibi yeni ihale yöntemlerinin gündeme geldiğini, bunları da mevzuata eklemek gerektiğini kaydetti.

Elektronik ihaleye öncelik
Kanun yenilenirken, elektronik ihaleye ilişkin esasların da konulacağını ifade eden Gül, hükümetin bu yılın son çeyreğine ilişkin eylem planında, elektronik ihaleye yer verildiğine dikkati çekti. Gül, bir ihalede önce kurumun ihtiyaç belirlediğini ve bu aşamada ihaleye teklif verecek olanların mali yeterlilik' ile 'mesleki ve teknik yeterliğe sahip olduğunu belgelendirmesi gerektiğini söyledi. Gül, e-ihale sistemi devreye girdiğinde, örneğin Maliye'nin sisteminden vatandaşın vergi borcunun bulunup bulunmadığı, İçişleri Bakanlığı sisteminden TC vatandaşı olup olmadığı, Sanayi Bakanlığı'ndan yasaklı kişilerle ortaklığı bulunup bulunmadığı gibi bilgilere elektronik ortamda ulaşılabileceğini kaydetti.

Hastaneler pilot uygulamaya hazır
Tıbbi malzeme ve cihaz alımında elektronik ihaleyi, 15 Ekim 2007 tarihi itibariyle pilot uygulamaya sokabilecek noktaya geldiklerini bildiren Gül, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi gibi insan kaynağı güçlü bir kaç hastanede uygulamayı başlatacaklarını bildirdi. Gül, “Yılbaşından sonra tüm hastaneler için zorunlu olacak' dedi.

Bazı KİT'lere esneklik tanınıyor
Botaş ihalelerindeki yolsuzlukların doğrudan kendi görev alanlarına girmediğini belirten Gül, ancak şikayet gelmesi üzerine incelenen pek çok enerji ihalesini iptal ettiklerini bildirdi. AB'nin kanunun kapsamına ve istisnalara ilişkin itirazlarına işaret eden soruda ısrar edilmesi üzerine, şunları söyledi: "Avrupa Birliği'nde su, enerji, ulaştırma ve posta sektörlerine yönelik özel bir mevzuat bulunuyor. Buna benzer bir düzenlemeyi Sektörler Yasası adı altında hayata geçireceğiz. Hükümet programına göre, Sektörler Yasa Taslağının 2008 yılının ilk 3 ayında meclise sunulması gerekiyor. Bu yasa, piyasa şartlarında hizmet veren KİT'lere önemli esneklikler getirecek.Kanun kapsamına, özel sektör de girecek. Düzenleme rekabet şartlarının dengelenmesi açısından önem taşıdığından kanun dışı yollara sapma ihtiyacı azalacak."