Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’daki Trend Garden Residence, çöken binalardan biri oldu. Binanın çökmesi sonucunda 31 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre; hazırlanan iddianamede, rezidans binasının başta 14 daire iken, binanın sahibi olan şüpheli Mehmet Selim D. tarafından imar barışından yararlanmak için 39 bağımsız bölüm için ayrı ayrı, şüpheli Erkan A.'nın ise üzerinde 1 daire olmasına rağmen 3 ayrı bağımsız bölüm için 14 Aralık 2019 tarihinde başvuru yaptığı, binanın ise 30 Aralık 2019 tarihinde şirkete devredildiği belirtildi.
Soruşturma konusu rezidansın bilirkişi raporunda, binanın imar barışından yararlandırıldığına dikkat çekildi.
İddianamede, “Bodrum+7 kat olmak üzere 12 bağımsız bölümden oluştuğu, binanın teras katında ise 2 dairenin bulunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gelen cevap yazısından ise şüpheli Mehmet Selim D. tarafından imar barışından yararlanmak için 39 başvuru sonrasında 39 tane bağımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesi alındığı, şüpheli Erkan A. tarafından da imar barışından yararlanmak için 3 bağımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesinin alındığı anlaşılmıştır. Şüpheli Erkan A.’nın üzerine bir daire olduğu değerlendirildiğinde, şüphelilerin her bir bağımsız bölümün 3 adet bağımsız bölüme ayrılması için başvuru yaptıkları anlaşılacaktır. Netice olarak toplamda 14 bağımsız bölümden oluşan binanın 42 bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışına başvurdukları görülmektedir.” denildi.
Usulsüz işlemler imar barışıyla resmiyet kazanmış
14 bağımsız bölümü 42 bağımsız bölüme ayırma işleminin, binanın statiğini etkileyebilecek nitelikte esaslı tadilatlardan olmasına rağmen bu işlemin uzmanlık alanına göre herhangi bir proje hazırlatmadan yapıldığı belirtilen iddianamede, şirket yetkililerinin ise şüpheliler Sefa G. ve Engin A. olduğunun Malatya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden gelen yazıdan anlaşıldığı vurgulandı.
Binanın şirkete geçtikten sonra, şüphelilerin savunmalarından da anlaşılacağı üzere toplamda 14 bağımsız bölüm olan yapının, piyasadan temin edilen ustalar tarafından 42 bağımsız bölüme ayrılarak tadilat ve tamirat işlemlerinin yapıldığı kaydedildi. Ayrıca tadilat işlemleri tamamlandıktan sonra 3194 Sayılı Kanun’un geçici 16. maddesi gereğince kat mülkiyeti ve cins değişikliği işlemini de gerçekleştirdiklerinin, Yeşilyurt Tapu Müdürlüğü’nün yazısından görüldüğü dile getirildi.
Bilirkişi raporunda, savcılık tarafından teslim edilen mimari rölöve projesinde, her katta bulunan her bir dairenin 3 daireye dönüştürüldüğünün, binanın arka ve yan cephesinde bulunan balkonların kapatılarak daire içinde dahil edildiğinin, binanın zemin kat yüksekliğinin ilk mimari projeye göre azaltıldığının, asma kat plan alanının ilk mimari projeye göre küçük olduğunun tespit edildiği de iddianamede yer aldı.
Savcı cezalandırılmalarını istedi
Savcı iddianamede, şüphelilerin, bilirkişi raporlarında belirtildiği üzere kanuna, yönetmeliğe ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdikleri eylemlerinin sonuçlarını öngördüklerini, istemedikleri fakat öngördükleri bu sonucun gerçekleşmesi sebebiyle kusurlarının bilinçli taksir seviyesinde olduğunun kabulünün gerektiğini vurguladı.
Şüphelilerin üzerine atılı eylem yönünden ülkenin aktif deprem kuşağında yer alması, bunun sonucu olarak kısa aralıklarla ölümlere sebebiyet veren yıkıcı ve büyük depremlerin yaşanması, Malatya ilinin Doğu Anadolu Fay Zonu ve Malatya Fayına yakın konumda olan depremselliği yüksek bir bölge olması, ilin büyük bir kısmının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer alması hususları göz önüne alındığında, depremde yıkılmasından dolayı kusurlu olduklarını belirtti.
Şüpheliler Bahattin D, Mehmet Selim D., Bülent Y., Sefa G., Özkan G., Engin A., Eser Ç., Filiz T., Mustafa Tevfik A., Yasemin Y., Mehmet G., Aysun D.’nin üzerlerine atılı suçun TCK’nın 85/2, 22/3 maddeleri kapsamında kalacağını kaydetti.
Şüpheli Engin A.’nın kardeşi olan ve enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Ünal A.’nın ölümü yönünden TCK’nın 22/6. maddesinin tatbikinin gerektiğini değerlendiren savcı iddanamede, “Yine şüpheliler Mehmet Selim D., Erkan A., Sefa G., Özkan G. ve Engin A.’nın yukarıda izah edildiği üzere üzerlerine atılı eylemin ayrıca TCK 206 maddesinde düzenlenen suçu da oluşturacağı anlaşılmakla; şüphelilerin yargılaması mahkemenizce yapılarak eylemlerine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları, şüphelilerin gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri sürelerin verilecek cezalarından mahsubu kamu adına talep ve iddia olunur.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.