USGBC Genel Başkan Yardımcısı Tekfen’e Altın Sertifikasını Takdim Etti



Tekfen Emlak Geliştirme Grubu tarafından geliştirilen Levent Ofis projesi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) kapsamında Altın Sertifika aldı. Bina Çekirdeği ve Kabuğu (Core and Shell) kategorisinde Türkiye’de LEED Altın Sertifikasına sahip ilk ticari ofis binası olan Levent Ofis’in LEED Sertifikası takdim töreni bugün (13 Eylül 2011) Levent Ofis binasında gerçekleştirildi.

“Ticari hedeflerin ötesinde çevre dostu binalar üretme hedefindeyiz”

Tören öncesinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekfen Emlak Geliştirme Grubu Genel Müdürü Ömer Egesel, Tefken firmasının bugüne kadar hayata geçirdiği bütün yapılarda çevre duyarlılığını ön planda tuttuğunu belirtti. Ticari hedeflerin ötesinde çevre dostu binalar üretme hedefinde olduklarını aktaran Egesel, Kağıthane Ofis Park ve Bomonti’de gerçekleştirecekleri konut projelerinde de ‘yeşil’ kaygıya sahip olacaklarını ifade etti. Levent Ofis binasında inşaat sürecinin hemen ardından satışların gerçekleştiğini, şu anda binanın yüzde 90’ının kiralanmış vaziyette olduğunu bildiren Egesel, bundan sonra geliştirilecek yapılarda sürdürülebilirlik ilkesinin ve çevreye saygının ön planda olmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Bu kapsamda bir sonraki adımın Türkiye’nin kendi sertifikalama sisteminin geliştirilmesi olabileceğine dikkat çeken Egesel, Levent Ofis’in kuruluşunda desteği ve emeğiyle geçen herkese teşekkürlerini iletti.



“Mekanın niteliği insanların kullanımı bağlamında önemli”

Tekfen Emlak Geliştirme Grubu Genel Müdürü Ömer Egesel’den sonra bir sunum gerçekleştiren Mimar Juan Pablo Molestina, sunumuna nüfus ve yoğunluk artışının küresel etkilerinden bahsederek başladı. Daha sonra enerji konusuna odaklanan Molestina, binalarda ve tasarımlarda enerjinin kullanımının nasıl olacağının önemli bir konu olduğunu aktardı.

Sunumunun ilerleyen bölümünde Levent Ofis’in tasarım özelliklerinden bahseden Molestina, kabuk tasarımı kapsamında binayı korumak ve özel bir görünüm kazandırmak için öncelikle musharabiyeh (kafes işi) öğesine yöneldiklerini süreç içerisinde bu kapsamda bitki kullanmaya karar verdiklerini anlattı. Bununla birlikte tasarımın bir diğer önemli unsurunu dikey avlular ve levhalar olarak tanımlayan Molestina, mekanın niteliğinin insanların kullanımı bağlamında önemli olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.

“10 binden fazla ticari binanın LEED sertifikasına sahip”

LEED sürecinin yürütülmesi konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis firmasının Kurucu Ortaklarından Serkan Emin, sunumunda “Neden çevre dostu binalar?” başlığına odaklandı. Dünya çapında 10 binden fazla ticari binanın LEED sertifikasına sahip olduğuna dikkat çeken Emin, Türkiye’de aynı kategoride bulunan bina sayısının henüz 13 olduğunu anlattı. Emin, sunumunda Levent Ofis sürecinde gerçekleştirdikleri mühendislik hesaplara da yer verdi.

Binayı değerlendirme aşamasında bir takım temel başlıklara odaklandıklarını açıklayan Emin, bu başlıkları sürdürülebilir arazi, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, iç mekan yaşam kalitesi olarak sıraladı.



“Dünya çapında ekosisteme odaklanmalıyız”

US Green Building Council Başkan Yardımcısı Roger Platt da sunumunda çevre ve ekonomi bağlamında yeşil binaların oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Bu anlamda binanın sahibine özellikle teşekkür ettiğini belirten Platt, US Green Building Council’in misyon ve vizyonlarından bahsetti. Binaların kullandıklarından fazla enerji üretmelerini istediklerini aktaran Platt, yeşil bina maliyetlerinden ve faydalarından bahsetti.

Yeşil binaların sektörel bir yatırım olduğunu anlatan Platt, hükümetlerin teşvik kapsamında özel bir misyona sahip olduklarını belirtti. Dünya çapında ekosisteme odaklanmak gerektiğini ifade eden Platt, “bu konuda duyarlılığa sahip gelecek nesiller yaratılmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

“Doğanın başı dertte”

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı A. Nihat Gökyiğit, dünyanın ekolojik durumu hakkında genel bir değerlendirme yaptıktan sonra “yapı sektörü hiç şüphesiz insanların daha rahat yaşaması ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması bağlamında ve en önemlisi ekonomin gelişimi kapsamında bir lokomotif ancak bu tükenişte yüzde 20 ile 40 arasında sorumlu” dedi. Sektörün kendisini sorgulamasının gerekli olduğunu anlatan Gökyiğit, bu sorgulamanın sonucunda yeşil binaların gündeme geldiğini anlattı.

“Çevreye gelecek kuşaklar adına ve kendi yaşamlarımız adına saygılı olmalıyız”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Kadir Topbaş, çevre konusunda durum analizi yaptıktan sonra “çevreye gelecek kuşaklar adına ve kendi yaşamlarımız adına saygılı olmalıyız” dedi. Teknolojiyi kullanırken çevreye zarar vermeyecek önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Topbaş, bireylerin aldıkları ürünlerin çevre ile ilişkisini sorgulayarak almaları durumunda üreticilerin de bu hassasiyete dikkat edeceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından LEED Sertifikasının takdim tören gerçekleştirildi.