Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanvekili Ali Kantur, Türkiye'de, İstanbul'da yapımı planlanan Dubai Kuleleri'ni çok rahat gerçekleştirecek teknoloji, bilgi birikimi ve sermayenin olduğunu belirtti. Kantur, yabancı sermaye girişi sağlanması amacıyla kuleler için kolaylık sağlanmış olabileceğini belirterek ''İhale yapılması gerekirdi'' dedi.
Kantur, Türkiye'nin en büyük binası olan İş Bankası'nın 52 katlı, 189 metrelik olduğunu hatırlatarak şöyle dedi: ''İlk yükseklik sınırı 20, ondan sonra da 35 kattır. Artık 35 katı geçince, inşaatçı açısından kaç kat olduğu fark etmez. Aynı teknoloji... Türkiye'de bunu yapacak teknoloji var.'' 70 kat civarında olacak kulelerin çelikten değil, beton teknolojisi ile de yapılabileceğini vurgulayan Kantur, malzeme açısından da sorun yaşanmayacağını kaydetti. Bu tip iki kulenin 3 yılda, malzemelerin daha kısa sürede temini halinde 2 yılda tamamlanabileceğini anlatan Kantur, şöyle devam etti: ''Yabancı gelmesin, Dubaili gelmesin demiyorum. Ama Türkiye'de 10 tane Dubai kuracak teknoloji, akıl, bilgi birikimi ve kaynak var. İsterdim ki bu işler ihale ile yapılsın. Çıkılsın ihaleye, bir görelim ne olacak. Ama bu da bir tercih, politika meselesidir.''
Çimento fiyatlarındaki yükselişe de işaret eden Kantur, bu yükselişin arzdaki artıştan değil sektördeki tröstleşmeden kaynaklandığını vurgularken Türkiye'de çimento üretiminde arz fazlası olduğunu, ihracat yapıldığını belirterek Rekabet Kurulu'nun mutlaka konuyu değerlendirmesi gerektiğini söyledi. ''Dubai Kuleleri'nin çimentoya talebi arttırması nedeniyle fiyatların daha da yükselmesine neden olabileceği'' yorumuna katılmadığını ifade eden Kantur, 140 bin metrekarelik kulelerde ortalama 100 bin konut inşaatı kadar malzeme kullanılacağını, Türk inşaat sektörünün bunu karşılayabileceğini belirtti. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan kulelerin sektörde kapasite sorunu yaratmayacağını söyledi.