Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ortalama 2,5 - 3 milyon kişinin geçim kaynağını oluşturan emlakçılıkla ilgili yasal düzenleme için harekete geçti. Bugüne kadar teamüllere bırakılan sektöre ilişkin yetki yetersizliği sebebiyle halen 10 emlakçıdan dördü kayıt dışı çalışıyor.
Tapu ve Kadastro, bir yandan her yıl milyarlarca YTL'nin el değiştirdiği sektörü denetim altına almayı, bir yandan da işin belirli yasal statü, meslekî örgütlenme ve yetki çerçevesinde yürütülmesini hedefliyor. Bu doğrultuda hazırlanan Emlak Müşavirliği Yasa Taslağı ile emlakçılığa ‘düzen' getiriliyor. Artık sektörde ‘üniversite mezunu' emlak müşavirleri hizmet verecek, emlak ücretleri ‘tarifeye' bağlanacak.
Görüş alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen taslağa göre, emlak müşavirliği yapacakların, ‘en az 4 yıllık yükseköğretim kurumları veya Tapu ve Kadastro, Harita ve Kadastro meslek yüksekokullarından mezun olması’ gerekecek. Bu kişiler ayrıca meslek odasınca düzenlenecek 3 aylık teorik eğitimi ve odaca belirlenecek emlak müşaviri yanında 3 aylık uygulama eğitimini tamamlayacak. Daha sonra adaylar, Emlak Müşavirliği Lisans Sınavı’na girecek. Sınavda başarı gösterenlere lisansı verilecek. 4 defa sınava girip başarı gösteremeyenler, haklarını kaybedecek.
Halen ‘emlakçılık’ yapan kişilere, lisans sınavına girebilmeleri için eğitim düzeylerine göre çeşitli haklar da öngörülüyor. Lise mezunlarından mesleği 1 Ocak 2005’ten önce yaptığını ‘vergi levhaları, meslek odaları üyelik belgeleri, son yıla ait kesmiş oldukları faturalar ve ilgili odalardan aldıkları kurs bitirme belgeleri’ ile ispat eden kişilere öğretim ve staj şartı aranmaksızın Emlak Müşavirliği Lisans Sınavı’na girme hakkı tanınacak.
İlk ve ortaokul mezunlarından 1 Ocak 2005’ten önce emlakçılık yaptığını belgelendirenlere ise staj şartı aranmaksızın sınav hakkı verilecek. İlk ve ortaokul ile lise mezunu emlakçılar, lisans almak için 2 yıl içinde en fazla 4 kez sınava girebilecek. Bu süreçte başarılı olamayanlar, bu mesleği sürdüremeyecek. 2 yıl için kendilerine verilen ‘geçici lisans’ belgesi de iptal edilecek.
‘Emlak Müşavirliği Kurulu’ oluşturulacak. Kurul, Emlak Müşavirliği Lisans Sınavı’nı merkezi sistemle yapacak. Emlak müşavirliği lisansı da yine kurul tarafından verilecek. Müşavirler, lisansları ile kendi adlarına sadece bir işyeri açabilecek. Başka bir işyeri veya şube açmaları halinde bu yerlerin sorumluluğu başka lisans sahibi kişilerce üstlenilecek. Müşavirlik şirketlerinin, lisans sahibi en az bir emlak müşaviri istihdam etmeleri gerekecek.
Emlak müşavirleri, ‘gayrimenkulün kiralanması konusunda pazarlama faaliyetlerinde bulunmak; alım-satım, rehin ve benzeri ayni hak tesisi için gerekli işlemlerin yapılması konusunda aracılık etmek; meslek alanına giren konularda danışmanlık ve bilirkişilik görevi yürütmek; gayrimenkul rayiç bedel araştırması ve belirlemesi yapmak’ gibi alanlarda hizmet verecek.