Konferansa, ayrıca sağlık ve gıda sektörlerinden yöneticiler ve temsilciler katıldılar. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen, Avrupa İşletmeler Ağı ve KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında gerçekleştirilen konferansta, bir çok önemli konu görüşüldü.
'Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme Projesi' kapsamında gerçekleşen konferansta; KOBİ’ler arası işbirliklerinin artırılması, firmalarda verimlilik ve katma değer artışlarının sağlanması, firmaların teknolojiye erişimlerinin kolaylaştırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, firmaların uluslararası pazarlara girişi ve bu pazarlarda rekabet edebilirliklerinin artırılmasına katkıda bulunma konuları ele alındı.
Proje için 730 bin dolar yatırım yapıldı
T.C Ekonomi Bakanlığı’nın 730 bin dolarlık harcama yaparak destek verdiği proje, sektör yetkililerinin de özverisi ile yol katetmeye devam edecek. MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, 'Avrupa İşletmeler Ağı' ve 'KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi' hakkında şunları söyledi:
Ahmet Güleç“Kümelenme çalışmalarına katılan KOBİ’ler, ihracat için ihtiyaç duyulan teknik bilgi, küresel pazarları daha kolay takip etme fırsatı, üretim aşamasından ihracata kadar geçen süreçte eksikliklerini tamamlamak için teknik destek, uluslararası piyasalara açılmak ve ihracat hacmini korumak için teknolojiyi takip edebilme fırsatı bulacaklardır. KOBİ İşbirliği ve Kümelenme projesi kapsamında yerel paydaşlarla yapılan çalışma ve analizler sonucunda Sağlık, Mobilya ve Gıda sektörleri, kümelenme çalışmalarının gerçekleştirileceği sektörler olarak belirlenmiştir. Sağlık ekipmanları sektöründe yürütülen çalışmalar Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı kapsamındaki 730 bin dolarlık projesi ile önemli bir yol kat etmiştir. Mobilya sektörü olarak biz de üzerimize düşen görevi yaparak, gelişmeye ve büyümeye verdiğimiz önem ile çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Afrika pazarına girmeye başladığımızdan bu yana, çeşitli ülkelerle ticari ilişkiler kurmaktayız. Son olarak, geçtiğimiz haftalarda, Angola’ya gerçeleştirilen heyet, Türk mobilya tarzını oluşturmada attığımız adımların başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucu 1 milyon dolar olan ihracat hacmimizin 5 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. Yakın ve uzak coğrafyalardaki tanıtım ve iş birliği çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek. Bir mobilya üretim ülkesi olan Türkiye’nin, dünyada marka olmuş mobilya ülkeleri ile kalite, fiyat, teknoloji ve tasarım alanlarında rekabeti her geçen gün artıyor. Bu amaçla çalışmalarını sürdüren Türk Mobilya Sanayicileri, emeklerinin karşılığını da artan ihracat rakamları ile alıyor. 2012 yılının ilk 6 ayında Türk mobilya ihracatı 885 milyon 487 bin 440 dolara ulaşarak 2011 yılının ilk 6 ayına göre yüzde 18’lik bir artış gerçekleşirken, ithalat rakamlarında yüzde 11'lik bir gerileme kaydedildi. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor”.