"Pera Fest 2004 - 3. Uluslararası Beyoğlu Buluşması", 2-12 Eylül tarihleri arasında Kültürlerarası İletişim Derneği, PPR ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle düzenleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı, Akbank Kültür Sanat Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin yanı sıra, Beyoğlu'nun çeşitli kültür merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile Vecdi Sayar'ın sanat yönetmenliğinde düzenlenen festivalde, etkinliklerin büyük bölümü ücretsiz sunulacak.
Beyoğlu'nun kültürel yaşamında katılımcılığı özendirerek bir sinerji yaratmayı hedefleyen festivalin programında, Türk, Yunan, Romen, İsrailli, İtalyan, Rus ve Fransız sanatçılar yer alıyor.
Festival süresince İstanbul Devlet Tiyatrosu Taksim Sahnesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Galerisi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Atatürk Kitaplığı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü, Galata Mevlevihanesi, İstiklal Caddesi, Talimhane, Fransız Sokağı, Santa Maria Kilisesi merdivenleri, Schneidertempel Sanat Galerisi, Beyoğlu Sineması, Taksim Gezi Pastanesi, Kumsaati, Akşam Sefası, Tünel KV, Gramofon, Okmeydanı Fatma Girik Parkı, Sütlüce Semt Konağı, Hacıahmet Kahvesi, Kasımpaşa Hasanpaşa Parkı gibi çeşitli mekânlarda sergi, konser, dans gösterisi ve söyleşiler düzenlenecek. Ayrıca Beyoğlu ve Galata'yı kapsayacak kültür turları yapılacak.
"Pera Fest 2004"ün katılımcıları arasında Beyoğlu Platformu, Beyoğlu Gazetesi, Borusan Kültür Sanat Merkezi, Avusturya Kültür Ofisi, İsrail Başkonsolosluğu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, PEN Türkiye Merkezi, PERA Güzel Sanatlar, Güney Vakfı, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Ayaspaşa Derneği, Fest Tur, Galata Rotary Kulüp, Can Yayınları gibi kuruluşlar bulunuyor.
Beyoğlu bu festivalle sanata doyacak...
2 Eylül günü Fransa'dan gelen "Le Bus Rouge" adlı orkestranın İstiklal Caddesi'ndeki geçidi, Yahudi ve Arap oyunculardan oluşan Acco Tiyatro Topluluğu'nun "Dua" adlı performansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, "Mediterraneo" adlı albümüyle ülkemizde de tanınan Nicos ve grubu ile Fransa'da yaşayan ve dünyada barış konserleri ile tanınan Sara Alexander'ın yer alacagı Talimhane'deki açılış konseri ile başlayacak olan festival 11 gün sürecek.
Festival programında, İstanbul kartpostalları ve İstanbul karikatürleri sergileri, Çetin Altan, Ara Güler, Nedim Gürsel, Bülent Erkmen – Semih Sökmen, Cemal Ünlü, Aydın Boysan ve Ahmet Ümit söyleşileri, İstanbul Kent Orkestrası, Borusan Oda Orkestrası, Florin Galati, Carlo Domeniconi, Graf Mourja, Şirin Pancaroğlu – Ayşe Sezerman, Çiğdem Erken Trio, Lisa & Ufuk Karakoç, Uğur Akyürek ile "Pervane", "Trakya Blues", "Işığın Yansıması" ve "Saylort" gruplarının konserleri yer alacak.
"Morena Amorora" dans topluluğu ise doğu dansları ile flamenkonun diyaloğunu içeren bir gösteri sunacak. Son gün ise, Galata Mevlevihanesi'nde bir sema ayini gerçekleştirilecek.
Festival çerçevesinde, "Avrupa Birliği, Yerel Yönetimler ve Kültür" konulu bir panel ve "Beyoğlu'nda Kültür Varlıklarının Korunması" başlıklı bir forum düzenlenecek.
Ölüm yıldönümleri festival tarihlerine rastlayan Yılmaz Güney, Erkan Yücel, Azra Erhat ve mimar Sedat Hakkı Eldem için anma toplantıları gerekleştirilecek. Daha sonra etkinlikler, "Beyoğlu Semtlerinde Sanat" başlığı altında Beyoğlu'nun farklı köşelerine taşınacak.