Ulusal Mermer ve Taş Ocakları Onarım Teknikleri Sempozyumu



17 - 18 Haziran 2013 tarihlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle Isparta’da yerel ölçekte gerçekleştirilen çalıştayın ulusal ölçeğe taşınması fikrinden ortaya çıkan sempozyum; mermer ve taş ocaklarının faaliyetleri sırasında ve sonrasında ortaya çıkan çevresel (ekolojik), sosyal ve ekonomik olumsuz etkileri azaltmak, bu alanların peyzaj onarım süreçleri (yasal, projelendirme, uygulama ve yönetim boyutları) ve tekniklerine yönelik konuları bütüncül olarak irdelemek, tartışmak ve çözümler geliştirmek amacını taşıyor.

Sempozyum programı için tıklayınız

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü VI Bölge Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum, mermer ve taş ocaklarının bütüncül olarak peyzaj onarımı ve diğer konularda, yatırımcı, işletmeci, alan sahipleri ve yöneticiler, kentliler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, siyasetçiler başta olmak üzere ilgili tüm paydaşları bir araya getirmeyi hedefliyor. Sempozyumda bu kapsamda, ilgili paydaşlar tarafından hazırlanacak teorik ve uygulamaya yönelik sözlü ve poster bildiriler sunulacak ve tartışılacak.

Sempozyum Düzenleme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, mermer ve taş ocaklarının faaliyetleri sonucu ortaya çıkan çevresel etkilerin yanısıra doğal peyzajda da geri dönüşü olmayacak köklü değişiklikler meydana geldiğine işaret edilerek; şu görüşlere yer veriliyor:

Reklam Goruntulenme Bolumu


"Mermer ve taş ocaklarının izin alma süreci, yer seçim kriterleri, faaliyet öncesi ve sonrası durum, artık pasaların kullanımı ve değerlendirilmesi ile onarımı gibi tüm süreçlerde bütüncül bir bakış açısı ve ortak çözümlerin ortaya konulması gerekmektedir. Bu süreçlerin her aşamasında uygulanacak olan yöntem ve tekniklerin ana hedefi, doğanın tahribini minimum düzeye indirerek, bozulan dengeyi onarma, iyileştirme ve geliştirme kapsamında yarar sağlamak olmalıdır.

Tahrip edilmiş doğal ve kültürel alanların peyzaj onarımı; restorasyon (eski orjinal haline getirme), rehabilitasyon (iyileştirme) ve reklamasyon (başka kullanımlar için geliştirme) şeklinde  olmaktadır. Peyzaj onarım sürecinde biyolojik ıslah ve bitkilendirme çalışmaları önemli bir yer tutmaktadır. Çalışma alanının koşullarına bağlı olarak doğru seçilecek bitki türleri ve etkin bitkilendirme teknikleri ile alanın bitkilendirilmesi ve buna bağlı olarak ekolojik, ekonomik ve estetik değerlerinin yeniden oluşturulması sonucu geri kazanılması mümkündür. Zaman, emek, finansal kaynak ve uzmanlık gerektiren bu çalışmaların başarılı olabilmesi için üretim faaliyetleriyle birlikte başlaması ve bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi önemlilik arz etmektedir.

Ülkemizin de taraf olduğu ve imza atmayı planladığı uluslararası sözleşmeler de bu şekildeki bir gelişmeyi bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu bağlamda, tahrip edilen alanların onarım süreçleri kapsamında mevcut sorunların belirlenmesi, soruna yönelik çözümlerin üretilmesi, onarıma iyileştirme ve geliştirmeye yönelik yeni uygulama biçimleri ve tekniklerinin ortaya konması ve uygulanması önem arz etmektedir".