Ulusal Deprem Konseyi Lağvedildi

Türkiye'nin 1999 yılında yaşadığı deprem felaketinin ardından Başbakanlık genelgesiyle 2000 yılında oluşturulan deprem konseyi, yine Başbakanlık genelgesiyle lağvedildi.

Başbakanlığın 6 Ocak'ta yayımladığı genelgesiyle, “sadece belli bir tarihe veya döneme mahsus olarak yayımlanması nedeniyle artık uygulama alanı kalmayan, güncelliğini yitirdiği veya yayımlanma amacı gerçekleştiği halde yürürlükten kaldırma işlemi yapılmayan, aynı konuda daha sonra başka bir genelge veya farklı bir mevzuatla düzenleme yapıldığı halde yürürlükten kaldırma işlemi yapılmayan” toplam 1085 adet genelge ve genelge mahiyetindeki dağıtımlı yazının yürürlükten kaldırılması uygun görülürken, bunların arasında Ulusal Deprem Konseyi'nin kurulması genelgesi de yer aldı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ulusal Deprem Konseyi 2. Başkanı Oktay Ergunay, kararın kendileri için bir sürpriz olduğunu, bu konuda herhangi bir bilgi gelmediğini, kendilerinin de bu kararı tesadüfen öğrendiğini söyledi.

Deprem konusuyla ilgili çeşitli alanlardan seçilen uzmanlardan oluşan ve bağımsız bir yapıya sahip olan Ulusal Deprem Konseyi'nin başlıca görevlerinin kamuoyuna güvenilir bilgi vermek, yasalara destek olmak, öncelikli araştırma alanları belirlemek, kamu yetkililerine danışmanlık yapmak ve etik konularıyla ilgili başvuruları değerlendirmek olduğunu belirten Ergunay, şunları kaydetti:

“Böyle bir karar alındığına göre demek ki böyle bir fonksiyona ihtiyaç kalmamış, topraklarının yüzde 98'i deprem kuşağında olan Türkiye'de böyle bir yapıya gerek kalmamış. Türkiye'deki gibi bir ülkede bu konsey gerekli değilse dünyanın hiç bir yerinde de kurmaya da gerek yoktur. İnşallah ülkede büyük depremler olmaz ve inşallah bu konuda karar vericileri mahcup edecek başka gelişmeler olmaz.”

Konseyin oluşturulmasının, Türkiye'nin deprem zararlarının azaltılması konusunda attığı en önemli adımlardan bir tanesi olduğunu belirten Ergunay, ”Zorunlu deprem sigortasının, yapı denetim sisteminin uygulanmaya konması ne kadar önemliyse, Ulusal Deprem Konseyi de bunun gibi adımlardan bir tanesiydi” dedi.

Ergunay, Konseyin lağvedilmesinin tamamen bir tercih olduğunu ifade ederken, ancak Türkiye'de deprem zararlarını azaltacak, bu konuda yol gösterecek, yasalara yön verecek bir kurumun olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu söyledi.