Ulus Yeniden Yapılandırılıyor



Her bir köşesi tarihe ışık tutan Ulus, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle yeniden yapılandırılacak. Proje çerçevesinde, Dışkapı, Ankara Kalesi, Bentderesi ve çevresi ile Ulucanlar bölgesindeki çarpık yapılar yıkılacak. Atatürk Bulvarı ile Anafartalar Caddesi arasında kalan ve ticaretin yoğun olduğu yerde ise turizme yönelik otellerin yapımı desteklenecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Ulus'taki çarpık yapılaşmanın, bölgenin tarihi geçmişine yakışmadığını gerekçesiyle, "Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi, Kentsel Yenileme Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı" adı altında yeni bir proje başlattı. Proje, "adı Cumhuriyetle özdeşleşmiş bir kent olan Ankara'nın, bu özdeşleşmeye yakışır görüntüye kavuşmuş olmasını sağlamayı" amaçlıyor. Projenin ana başlıkları şöyle sıralanıyor:

- Hacıbayram Camisi ve Meydanı: Özel proje alanı olarak ilan edilen bölgede, çevre düzenlemesi yapılarak, tarihi doku korunacak.

- Ulus Meydanı: Çankırı Caddesi'ndeki trafik akışında kesintilerin önüne geçmek ve Ulus Meydanı ile Protokol Yolu'nun bütünlüğünü sağlamak amacıyla bölgede, yer altından geçmesi düşünülen bir katlı kavşak yapılacak. Ayrıca meydandaki Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü binası ile binanın civarında bulunan, alanı daralttığı düşünülen yapılar kaldırılarak, meydan etrafında dışa doğru kat adedi artan bir kentsel tasarım çalışması başlatılacak. Bu sayede de meydan yayalara ait açık ve geniş bir alan haline getirilecek.

- Ulus Meydanı'nın Hacıbayram Camisi ve çevresiyle olan ilişkisi: İki alan arasında turistlerin gezerken ulaşım sorunu yaşamamaları için tek katlı ve gidiş geliş şeklinde çalışan bir raylı sistemin yapılması öngörülüyor.

- Atatürk Bulvarı ve Anafartalar Caddesi: Yoğun ticaretin olduğu bölgede, turistik etkinliklere dönük otellerin açılması desteklenecek.

- Ankara Kalesi Alanı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi Özel Proje Alanı: Proje kapsamında, çevre düzenlemesi yapılarak, gecekondu tarzı yapılar kaldırılacak. Bu sayede bölge daha modern bir görünüme kavuşacak.

- Bentderesi ve civarı: Bölge ıslah edilerek, yeni park ve dinlenme alanı yapılacak.

- Ulucanlar Caddesi: Caddenin kuzeyinde ve güneyinde bulunan konut alanlarındaki mevcut doku aynen korunarak, bazı ufak tefek düzenlemelerle bölgenin daha modern bir görünüme kavuşması sağlanacak.

- Ankara Kalesi, Bentderesi, Hacıbayram Camisi Meydanı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Bölge arasında çalışacak bir teleferik sistemi yapılacak. Yenileme alanı çalışmaları ile birlikte oluşturulacak bu ulaşım hattı sayesinde, turistik amaçlı alanın kuşbakışı seyri sağlanacak.

'1950'li yıllara ait yapılar da korunmalı'
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Yeşim Uysal , Ulus'un binlerce yıllık tarihe ışık tuttuğunu, bu yüzden de burada yapılacak herhangi bir yenileme çalışmasında, bölgenin tarihine zarar vermemek için çok dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın başlattığı projenin Anakent Belediyesi'nin 2005 yılında gündeme getirdiği "Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi"ne dayandırılarak yapılma olasılığının yüksek olduğunu belirten Uysal, "Ulus'un tarihine yakışır bir görüntüye kavuşturulmasını biz de çok isteriz. Ancak burada yenileme çalışması yapılacaksa Ulus Çarşısı gibi 1950'li yıllara ait yapıların da korunması gerekiyor. Çünkü o binalar da Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutuyor" dedi.

Anakent Belediyesi'nin projesinde de Ankara Kalesi önündeki parktan Hacıbayram Camisi'ne, oradan da Hıdırlıktepe'ye bir teleferik sisteminin yapımının yer aldığını anımsatan Uysal, daha önce Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bu teleferik tesisi sistemini gerçekçi bulmadıklarını belirttiklerini vurguladı. Uysal, "Bugün Ulus'ta pek çok arkeolojik kazı yapılıyor. Dolayısıyla bölgede yapılacak katlı kavşak ve tüneller bu arkeolojik kazılar ile bölgenin altında bulunan tarihi eserlere zarar verebilir. Daha önce benzeri hatalar yaşandı. Örneğin İstanbul'da, Marmaray çalışmaları esnasında arkeolojik bulgular zarar gördü. Umut ediyorum ki bakanlık bu olasılıkları göz önünde bulundurmuştur" diye konuştu. Uysal ayrıca daha önce Hacıbayram Camisi çevresinde ıslah çalışması yapıldığını, projede öngörülen ıslah çalışmasının ne tür olacağı konusunda yeterli açıklama bulunmadığının da altını çizdi.