Uludağ’da Anıtlar Kurulu’nun İzni Olmadan Çivi Bile Çakılamayacak
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Bursa Uludağ, kaçak yapılaşmanın en fazla gözlendiği turizm merkezlerinden biri olmaktan kurtuluyor. Anıtlar Kurulu tarafından “Doğal SİT Alanı” olarak ilan edilen Uludağ’da bundan böyle kurulun izni olmadan çivi bile çakılamayacak. Uludağ’ın problemlerinin çözümü noktasında karmaşa çıkacağını düşünen otelciler ise bu karara tepki gösteriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın isteği üzerine Uludağ’da inceleme başlatan Anıtlar Kurulu, yaptığı araştırmaların neticesinde Uludağ’ın kontrolünü eline aldı. Anıtlar Kurulu, aldığı kararla, milli park alanı ile 1. ve 2. Gelişim Bölgesi olan oteller bölgesini birleştirerek buraları 2. derece sit alanı ilan etti. Karar ile, Uludağ’da sürdürülen kaçak yapılaşmalar durdurulurken, otel işletmelerinin, arıtma tesisi yapımı şartıyla korunması kararı alındı. Ancak bundan sonra Uludağ’da yapılacak inşaat, tadilat, proje ya da çakılacak en küçük çivi için bile Anıtlar Kurulu’nun onayı gerekecek.
Güney Marmara Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Işık Uğurtuğ, Anıtlar Kurulu’nun çok ağır yürüyen bir mekanizmaya sahip olduğunu belirterek, bu durumun karmaşaya sebep olacağını savundu. “Bu kararın, Uludağ’daki yapılanma ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi gibi hususlarda ne tür neticeler doğuracağını merak ediyoruz.” diyen Uğurtuğ şunları söyledi:
“Uludağ’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ilgilendiren boyutu var. Belediyelerin emlak vergisi toplaması gibi tahsilat sorumlulukları var. Ne tür yatırım yapılanması olacak, belli değil. Bunun karmaşa doğuracağı endişesini taşıyorum. Otelcilerimizin karşısına karışıklığın yanı sıra büyük bürokratik engeller de çıkabilir. Turizmde zaman kaybına kimsenin tahammülü yok. Kamu misafirhaneleri, işletmeler büyük zorluklar yaşar. Bunun bir koordinasyonu gerekir. Uludağ’da çok büyük altyapı sıkıntıları, arıtma sorunları var halledilmeyi bekleyen. Belediye birşeyler yapmak istese, Anıtlar Kurulu buna izin vermezse bu nasıl olacak?”