Bursa Barosu, Şehir Plancıları Odası, DOĞADER, Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu, Bakut, Zirve Dağcılık'ın oluşturduğu Uludağ'a Dokunma Platformu, 'Türkiye'nin Beyaz Cenneti' olarak nitelendirilen Uludağ'daki uygulamalar ile ilgili Uludağ Sarıalan'da basın açıklaması yaptı. DHA'nın haberine göre, DOĞADER Başkanı Murat Demir, Uludağ'daki yeni teleferik projesi ile bungalow tipi evlerin yapımını protesto etmeye geldiklerini bildirerek, yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen yapılan hukuksuzluğa karşı dağa sahip çıkacaklarını söyledi. Platform adına Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Eralp Atabek konuştu. Milli Park ilan edilerek koruma altına alınan yerlerin Avrupa'da yüzde 11.5, dünyada yüzde 6 olduğuna dikkat çeken Atabek, bu oranını Türkiye'de yüzde bir olduğunu açıkladı. Uludağ'ın 1961 yılında Milli Park ilan edildiğini hatırlatan Atabek, şöyle dedi:
"Dünyada sadece Uludağ'da bulunan 33 bitki türü ile beraber 1320 endemik bitki türü koruma altına alınmıştır. Ormanları ve su kaynaklarıyla sadece Bursa için değil, tüm Güney Marmara için yaşamsal öneme sahip olan Uludağ, sermaye, devlet ve yerel yönetim işbirliği ile oluşan yapılaşmalardan dolayı her geçen gün Milli Park özelliğini kaybetmektedir. Milli Parklar Kanunu'na göre ekolojik denge ve doğal eko sistem bozulamaz, yaban hayatı, bitki ve ağaç türleri tahrip edilemez. Savunma amaçlı askeri tesisler dışında hiçbir yapı, tesis kurulamaz ve işletilemez."
Uludağ'da mahkeme kararları ve kanunların hiçe sayıldığı ve yeni teleferik projesindeki yanlışlar için toplandıklarını belirten Atabek, 1'inci teleferik projesinde aksaklıklar nedeniyle açtıkları davayı kazandıklarını, ikinci teleferik projesinin doğaya uygun yapılacağını planları gördükleri için itiraz etmediklerini söyledi. Sarıalan ile 2'nci bölge arasında yoğun ormanlık alanda projede değişiklik yapıldığını öne süren Atabek, ardından dava açtıklarını kaydetti. Atabek, platform olarak açtıkları dava sonucu 30 Temmuz 2013 tarihinde Bursa 2'nci İdare Mahkemesi tarafından inşaatın durdurulduğunu ifade etti.
Atabek, kararın üzerinden geçen 10 aylık süre ardından Mayıs ayında Bursa Valisi'nin 'Teleferiği ağaçların üstünden oteller bölgesine götüreceğiz' açıklaması olduğunu ve yüksek direkli plana dönüldüğünü söyledi. Açıklamadan 2 hafta sonra direk temel alanı diye 2'nci Bölge Sobran Deresi'nden Sarıalan'a doğru planlanan teleferik güzergahında 500 metrelik alanda 700 ağaç daha kesildiğini ifade eden Atabek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu durumu resmi olarak belirlemek için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtık. Mahkeme bilirkişi heyeti bu ağaçların yeni kesildiğini 1 Temmuz 2014 tarihli raporda kanıtladı. Bu rapor, Orman Bakanlığı'nın Milli Parklar Müdürlüğü'nün Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ve teleferik yapımını üstlenen Leitner Şirketi'nin mahkemenin verdiği kararı tanımadığı, hiçe saydığı, görev ihlali yaptığı ve devlet aleyhine suç işlediklerinin açık kanıtıdır."
Çobankaya Bölgesi'nde yapılan bungalow evlerin yapımı ile ilgili Ocak ayında Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi'nin 'iptal' kararı verdiğini anımsatan Atabek, karara rağmen çivi dahi çakılmaması gerekirken, kütük evlerin yapımının Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyledi. Uludağ'da suç işlendiğini ifade eden Atabek, "Uludağ devletin korumakla yükümlüğü olduğu bir alan halinden çıkarılıp, hukuk yok sayılarak devlet eliyle yok edilen bir alan haline dönüştürülmüştür" diye konuştu.