Mimarlığın toplumla buluşması, çocuklara yönelik yapılı çevre eğitiminin geliştirilmesi ve çocukların yaratıcılığı ile mimarlığın yaratıcılığını buluşturan Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Çocuk ve Mimarlık çalışmaları, UIA’nın en katılımlı çalışma grupları arasında yer alıyor. 2020 yılında Rio De Jenario'da, 15 bin mimarın katılımıyla gerçekleşmesi beklenen UIA kongresinde, çocuk ve mimarlık çalışmalarını teşvik etmek için altın küp ödülleri verilecek.
Helsinki’de 8-9 Kasım'da, 23 ülkeden 30 temsilci mimarın katılımıyla gerçekleşen çocuk ve mimarlık toplantısı, 10-11 Kasım'da ARKKİ konferansı ve workshoplarla devam ediyor.
Fransa, Rusya, Hawai, Costa Rica, Singapur, Tayvan, Girit, Sırbistan, Finlandiya, İsveç, Mısır, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Danimarka, İsrail, Japonya, Suriye, Mısır, Almanya’dan temsilcilerinin katıldığı toplantıda Türkiye’yi, Mimarlar Odası adına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan temsil etti.
19 yıldır Çocuk ve Mimarlık çalışmalarını sürdüren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Songül Üzgün ve Tuğba Arslan da ülke deneyimlerini paylaşmak konferans ve atölyeleri yerinde deneyimlemek üzere katıldı. Helsinki buluşmasının en can yakıcı sorunu savaşlar, göç ve çocuklar oluşturdu.
17 yıldır çocuk ve mimarlık çalışmalarını gönüllü olarak sürdüren ve koordine eden Candan; “Çocukların daha sağlıklı çevrelerde yaşaması, mimarlık ve kent farkındalığının yaygınlaşması için Ankara’da 2002 yılında başlayan çocuk ve mimarlık çalışmalarımız, Mimarlar Odası bünyesinde giderek yaygınlaşıyor. UIA Çocuk ve Mimarlık çalışma grubu ile ülkelerde devam eden çocuk ve mimarlık çalışmalarının koordinasyonun sağlanması, deneyimlerin paylaşılması, teşvik edilmesi geliştirilmesi hedefleniyor. Helsinki toplantısı 25 yıldır çocuk ve mimarlık atölyeleri düzenleyen ARKKİ school çalışmaları ve konferans deneyimleri ile önemli bir birikimi barındırıyor. Yeni katılımlarla büyüyen UIA Çocuk ve Mimarlık Çalışma Grubu ülkelerdeki çalışmalar için önemli bir yol gösterici ve kaynak. Deneyimleri Türkiye’de geliştireceğiz” dedi.