23. UIA Dünya Mimarlık Kongresi’ne ve kongreden hemen sonra düzenlenecek olan UIA Genel Kurulu’na kurumsal bir delegasyonla katılan Mimarlar Odası, kongre kapsamında ” İstanbul 2005 - Torino 2008 Sürecine Eleştirel Bir Bakış: Söylemden Eyleme Mimarlık” başlıklı bir sergi düzenliyor.
Sergi, büyük kentlerde kolaylıkla izlenebilen, küresel kentsel yatırımlarla birlikte ulusal ve uluslararası düzlemde mimarlıkta söylemle eylemin çelişkisine odaklanıyor. Kentsel mekâna farklı alanlarda (koruma, dönüşüm, metropolleşme kalitesi gibi) yansıyan süreç, mimarlığın güncel bir sorunu olarak irdeleniyor. Sergide, XXII. Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapan İstanbul, Süleymaniye Mahallesi, Zeyrek Mahallesi, Sulukule, Tarlabaşı, Haliç Tersaneleri (Tersane-i Amire), Kongre Vadisi, Üsküdar, Yenikapı Metro İstasyonu, Galata Port, Haydarpaşa Port ve Ataşehir TOKİ uygulamaları üzerinden tartışılıyor.
İstanbul Kongre Sonuç Bildirgesi’nde vurgulanan değerlerin ve getirilen
önerilerin üç yıllık zaman aralığında kentsel mekâna yansıma sürecine eleştirel
bir bakış ortaya konuyor. Sergi metninde şu sözlere yer veriliyor:
”Küresel kentsel yatırımlarla birlikte ulusal ve uluslararası düzlemde mimarlıkta söylemle eylemin çelişkisi büyük kentlerde kolaylıkla izlenebilir olmuştur. Bir taraftan kent mekanının çoğulcu, demokratik, eşitlikçi kalitelerinin bilgi toplumunun araçlarıyla desteklenmesi tartışılırken, diğer taraftan kentsel mekan küresel pazarın bir sunum nesnesine dönüşmektedir. Uzun erimde süreç, kavramsal bir kargaşaya, kültürel ve tarihi değerlerin erozyonuna kadar uzanmaktadır. Küreselleşme sürecinin sorunsallaştırdığı “yerellik”, “özgünlük”, “sürdürülebilirlik” temalarına ve bunlar üzerindeki çok sayıdaki bilimsel çalışma ve araştırmaya karşın, uygulama alanında mimarlık farklı bir söylemin yansıma alanına dönüşmüştür. Rant baskısı ve sermayeci politikalar, mimari ve kentsel tasarım alanında kamu düşüncesini, toplumsal bağlamı ve çevrenin çok boyutlu analizini giderek silikleştirmektedir. Kentsel mekana farklı alanlarda (koruma, dönüşüm, metropolleşme kalitesi gibi) yansıyan süreç, mimarlığın güncel bir sorunu olarak irdelenmelidir. Sergide, XXII. Dünya Mimarlık Kongresine ev sahipliği yapan İstanbul kentinden bu bağlamda örnekler tartışılmaktadır. Amaçlanan, İstanbul Kongre Sonuç Bildirgesi’nde vurgulanan değerlerin ve getirilen önerilerin 3 yıllık zaman aralığında kentsel mekâna yansıma sürecine eleştirel bir bakıştır. “
Kongre Hakkında
Kongre programı süresince “Kültür”,
“Demokrasi” ve “Umut” başlıkları altında gerçekleştirilecek oturumlarda
mimarlığın toplumsal sorumluluğu, tarihsel süreçlerde kazandığı değerler ve
gelecek perspektifi, toplumun yapılı çevrenin oluşumuna katılımı gibi konularda
sunuşlar ve tartışmalar yapılacak. Ayrıca pekçok sergi ve etkinlik de
izlenebilecek. Kongre’ye katılan Mimarlar Odası üyeleri, katılımlarını
belgeledikleri takdirde, SMGM tarafından 12 kredi ile değerlendirilecekler.
Genel Kurul Hakkında
Kongrenin ardından 4-7 Temmuz 2008
tarihleri arasında düzenlenecek UIA Genel Kurulu’nda ise UIA’nın yeni döneminde
görev alacak yöneticilerin belirleneceği seçimler yapılacak, bunun yanısıra son
üç yıllık dönemde gündemde olan mesleğe ilişkin çeşitli konularda
değerlendirmeler yapılarak kararlar alınacak. 1990-96 ve 2002-08 yılları
arasında UIA Konseyi’nde II. Bölge üyeleri arasında yer alan Mimarlar Odası,
yeni dönemde de bu görevi sürdürmeye aday oldu.
İlişkili Haberler:
Bir
Ortaçağ Kentinde Modern Mimarlığı 'Aktarmak': UIA 2008
Torino