DHA'nın haberine göre, BSO Başkanı Ender Yorgancılar, Aralık ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki uçak düşürme krizinin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, " Şu andaki gerginliğin bir an önce tırmandırılmadan iki ülkenin lideri arasında çözülmesi lazım. Rusya Maliye Bakanı’nın ’olayın Türkiye’ye ve Rusya’ya ekonomik etkileri olacak’ sözünün olumsuz yansımalarını çok net bir biçimde göreceğiz. Ümit ederiz ki, kısa vadede olamasa bile orta vadede ikili ilişkiler yeniden gözden geçirilir. Bir gerçek var ki geçtiğimiz yıllarda, Kıbrıs, İsrail, Gazze ve Mısır açıklarında bulunan gaz rezervlerinin ülkelerin bu coğrafyaya olan iştahını kabartmış olmasıdır. Çünkü gelecek senaryolarında enerji ilk sırada yer almaktadır. Bir ülkeye bağımlı iseniz enerji bir milli güvenlik sorunudur. Yıllardır bunun altını çiziyor ve alternatif enerji kaynaklarımızı kullanabilmemiz için girişimlerde bulunuyoruz. Doğalgaz ithalatında Rusya’ya yüzde 55 oranında bağımlıyız."
"Asgari ücret zam farkını devlet üstlensin"
EBSO Başkanı Yorgancılar, hükümetten ekonomik beklentilerini şöyle sıraladı:
"Suriyeliler için üretime dönük mesleki eğitim sisteminin açılması, asgari ücret zammından gelen 450 liralık farktan doğan 15-30 milyar lira arasındaki yükü devletin üstlenmesi, kıdem tazminatının esnekleştirilmesi ve zorunlu çalışma sisteminin kaldırılması ve bunlarda belirli ücret uygulaması yerine arz-talep sistemi ile piyasa tarafından belirlenmesi, kadın istihdamının teşvik edilmesi, vergisini düzenli ödeyenler için işlem vergisi ve damga vergisinin kaldırılması, elektrik faturalarındaki TRT payı, belediye farkı gibi kesintilerinin kaldırılması, geçici vergilerin kaldırılması, şirketlerin nerede üretim yapıyorsa, orada vergisini ödemesinin sağlanması, teşvik uygulamalarının yeniden değerlendirilmesi, hatalı uygulamaların özel sektör ile birlikte değerlendirilmesi, demiryollarının OSB’ler ile bağlantıları güçlendirilerek, lojistik açıdan yük taşımacılığının geliştirilmesi gerekir"
Anahtar teslim fabrikaya destek
EBSO Başkanı Yorgancılar, TOKİ’nin yapacağı fabrikaların anahtar teslim olacağını belirterek, "Hükümetin açıkladığı programda özellikle ’anahtar teslim fabrika kurulumu’ vaadine yer verilmiş olmasından memnuniyet duyduk. Bunu biz buradan söylemiştik. Sayın bakanımız da geldiğinde bunun çok doğru bir fikir olduğunu vurgulamıştı. Bazıları bununla ilgili her şeyi söyledi ama saygı duyuyorum. Çünkü benim tahammülüm var. Umarım bu projeler başarıyla gerçekleşir. Arsaya para yatırmadan uzun vadeli borçlanarak bu işin nasıl olduğunu tüm Türkiye’ye gösteririz" dedi.
"İş kazalarında hukuksal yapılanma şart"
EBSO Meclisi’nde Avukat Zeki Demir, iş güvenliği için düzenledikleri hukuksal yapılanma projesini anlattı. Demir, hukuksal yapılanma projesinde amacın, iş güvenliği önlemlerinin hukuki anlamda en üst düzeyde alınmış olmasını sağlamak olduğuna dikkat çekerek, "Şirketten iş güvenliği risk analizi istiyoruz. Sonrasında yerine getirildiğine ilişkin rapor da istiyoruz. Yapılanma, sorumluluğu birilerinden alıp birilerinin üzerine bırakmak değil, iş güvenliğiyle ilgili tüm tedbirlerin alındığını mahkemede yönetim kurulu doğru ifade edemeyebilir. Doğru muhatabı mahkemenin önüne çıkarmak gerekir. Yapılandırma sırasında gerekli belgelerin listesini şirkete gönderiyoruz. Mali mesuliyet poliçesi yaptırıyoruz. Ferdi kaza sigortasını öneriyoruz" dedi.
"Yetki kimdeyse sorumluluk onda olmalı"
Soma maden faciasında yaşananları örnek gösteren Demir, şöyle konuştu:" Şirkette yetki kimdeyse sorumluluğunda da onda olması gerekir. Soma faciasında yönetim kurulu başkanı, ’yetki genel müdürde’ dedi. Genel müdür ’ben burada yöneticiyim ama şirket yönetim kurulu tarafından yönetiliyor’ dedi. Mahkeme de ’bu yetkilendirme hukuki anlamda bağlayıcı değil’ dedi ve yönetim kurulu başkanı tutuklandı. Mecidiyeköy’deki asansör faciasında da yönetim kurulu tutuklandı. İş kazası meydana geldiğinde yönetim kurulu başkanı edilgen bir şekilde anlatıyor ve meydana gelen olayda davanın sonucu birbiriyle örtüşmüyor. Doğru muhatapla mahkemeye çıkmak gerekiyor. Yetki kimdeyse sorumluluk da o kişide olmalı. Hukuksal yapılanma projesinden önce bir şantiyede konteynerinde misafir ağırlayıp ara sıra şantiye içinde tur atan şantiye şefi, proje gerçekleştiğinde yerdeki çivili kalasları bile topluyor. İmalat bölümündeki kişi, risk analizi yaptıracak bütçe çıkacak ve bunu yönetim kuruluna bildirecek. Bunu yazdığı anda kişi sorumluluktan kurtuluyor. Sorumluluk yönetim kuruluna geçiyor. Yönetim kurulu onayladığında sorumluluk kişiye geçmiş oluyor."