Uçak Bulunamayınca Helikoptere 5 Kat Para Ödenmiş



Kendi filosu olmayan Orman Bakanlığı, her yılın ilk çeyreğinde, yaz aylarındaki yangın sezonunda havadan mücadele için uçak ve helikopter kiralama hizmeti almak için ihale düzenliyor. 3 yıl öncesine kadar Orman Bakanlığı’nın doğal tedarikçisi Türk Hava Kurumu’ydu. Ancak her şey 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin göreve gelmesiyle değişti.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre; Cumhuriyetin 95 yıllık kurumu THK’nın uçaklarını 3 yıldır kullanmamakta direnen Orman Bakanlığı, 2 yıldır yangın söndürme uçağı tedarikinde de büyük sorun yaşıyor.

2019 yılında orman yangınlarıyla mücadeleyi uçaksız yapmak zorunda kalan Bakanlık, 2020’de yangınla mücadele için 4 uçaklı bir planlama yaptı ancak 2 uçak bulabildi.

2021’de ise 5 uçak için ihaleye çıkıp 3 uçak için anlaşma yapabildi. Ancak bu yıl bu 3 uçak da sözleşmede belirlenen 1 Haziran tarihinde gelmedi.

Türkiye’nin en güzel ormanları en az 30 gün yangın uçağı bulunamadığı için savunmasız kaldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Orman Bakanlığı dünyanın dört bir yanında uçak aramaya başladı. Bakanlık alelacele, gizli kapaklı yeni bir ihale daha düzenledi. Araştırmaların sonunda uçak bulunamadı ama iki Amerikan yapımı CH-47 Chinook helikopter bulundu.

İhale 21-b usulüyle özel olarak davet edilen CMC Savunma’ya verildi. THK da kayıtlarda işin ortağı gibi görünse de asıl paranın bu konuda ruhsatı bile olmayan CMC’ye aktarıldığı, THK’nın ise sadece ruhsat karşılığı küçük bir pay aldığı kaydediliyor.

8 Temmuz’da imzalanan sözleşmeye göre Muğla’da konuşlanacak helikoptere 15 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında toplam 163.5 saat için 41 milyon 365 bin TL ödenecek. Buna göre bir helikoptere bir gün için ödenecek miktar tam 379 bin TL olacak.

Aynı şekilde İzmir’de konuşlanacak helikopter için de aynı gün imzalanan sözleşmeye göre 379 bin TL ödenmesi kayıt altına alındı.  Bu iki helikopterin günlük kirası ise ortalama 758 bin TL anlamına geliyor.

Uzmanlar burada asıl tedarikçinin CMC Savunma olduğunu paranın tamamının bu şirkete aktarıldığını, THK’nın ise sadece ruhsatını kullandırarak küçük bir pay aldığını vurguluyor.

Fiyatın normalin 5 katı civarında olduğunu vurgulayan uzmanlar, Orman Bakanlığı’nın ihaleyi zamanında yapmaması ve yangın sezonunun ortasında kiralama yapmak zorunda kalmasının da fahiş fiyatta etkili olduğunu kaydetti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.