6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Türkiye'nin deprem konusunda en güvenli yerlerinden biri olarak gösterilen Konya'da “güvenli bölge” denilerek göç almaya başladı.
Ancak uzmanlar Konya'da da diri fay hattı bulunduğunu ve bu fayın 6 ila 6,5 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söylüyor.
Sözcü’den Müslüm Evci’nin haberine göre;Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya'da deprem üretme potansiyeline sahip olan 50 km uzunluğundaki fay zonu hakkında konuştu.
Arık, Konya fay zonunun TOKİ'nin yeni inşa ettiği konutların bulunduğu Ardıçlı bölgesinden başlayıp güneye doğru daha sonra da Hatıp bölgesine kadar uzandığını kaydetti. Uzanan fay zonunun üzerinde hastaneler ve üniversite yerleşkeleri olduğunu ifade eden Arık, şunları söyledi:
“Konya'da dağ ve ovayı birbirinden ayıran 50 km uzunluğundaki fay zonu Selçuklu Üniversitesi Kampüsü ve TOKİ konutlarının yapıldığı Ardıçlı bölgesinden başlayıp güneye doğru devam ediyor ve Hatıp bölgesine kadar uzanıyor.
Bu fay zonunun geçtiği hatta Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Beyhekim Hastanesi, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi eski binası, Necmettin Erbakan Üniversitesi yerleşkesi ve çok sayıda bina yapılıyor. 2018 yılında yapılan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 2018 yılında olumsuz rapor verilmesine rağmen yapıldı. Hatta hastane etrafına da çok sayıda bina yapıldı.”
Yapılaşmaya izin verilmemeli
Fay zonunun geçtiği alanlarda yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Kamil Akın ise şöyle konuştu:
“Fay zonunun geçtiği bölgelerde gerekli incelemeler yapılarak, konusunda uzman kişilerin görüşü de alınarak yapılaşmaya izin verilmemelidir. Yapı stoku ile ilgili elimizde net bir envanter olmadığı için mutlaka ve mutlaka ilgili envanter çalışmasının tamamlanması gelecek için yol gösterici olacaktır. Türkiye'nin her yerinde yaşanan depremlerin ardından meydana gelen yıkımın Konya'da da olması bize şaşkınlık vermez. Çünkü Türkiye'nin yapı stoku neyse Konya'nın yapı stoku da bununla eş değer.
‘Kentsel dönüşüm hızlanmalı’
Bir an önce zemin parametleri dikkate alınarak binaların yapım yılı, yapım tetkikleri ve kat yükseklikleri göz önüne alınarak öncelikli bölgeler tespit edilmeli ve buradaki yapılar incelenerek hızlıca ada ve bölge bazında kentsel dönüşümü gerçekleştirilmelidir. Dönüşümde de öncelikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgeler öncelik olmalıdır.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.