Tuz Oranı Artan Bafra Ovası Çoraklaşma Tehlikesi Yaşıyor
Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası’nı sulayarak hem verimini artıracak hem de ovanın çoraklaşmasını önleyecek ‘Bafra Ovası Sulama Projesi’ ödenek yetersizliğinden 13 yıldır bitirilemiyor.
1991 yılında ihalesi yapılan ve tamamlandığında 47 bin 700 hektar tarım alanını sulayacak olan Bafra Ovası Sulama Projesi, 1993 yılında biririlmesi hedeflenmiş. Ödenek yetersizliğinden projenin ancak birinci kısmının yüzde 61’i tamamlanarak 6 bin 650 hektarlık alanı sulamaya açıldı. Bafra Ovası Sulama Proje Müdürü Tahsin Asan, projenin, Kızılırmak nehri üzerine kurulu Derbent Baraj gölündeki suyun kendi debisiyle Bafra Ovası’nı, ova seviyesinin üzerindeki tarım arazilerinide pompalama sistemiyle sulamayı içerdiğini söyledi.
Asan, “Bafra Ovası Sulama Projesi’ni Kızılırmak’ın sağında kalan kısmına birinci kısım (sağ sahil) sulaması, nehrin solunda kalan kısmına ikinci kısım (sol sahil) sulaması olarak iki aşamada yürütüyoruz. 14 bin 300 hektar alanı sulayacak sağ sahilde 59 kilometre ana kanalın 47 kilometreresi, 43,2 kilometre yedek kanaletlerin 8,5 kilometresi yapılarak 6 bin 650 hektarlık alana su veriliyor. 33 bin 400 hektar alanı sulayacak sol sahilde ise 52 kilometre ana kanalın 7 kilometresi bitirildi. Sol sahilde hiç sulama yapılmıyor. Bu yıl ki ödenekle projenin birinci kısmına devam edilecek.”diye konuştu. Asan, geçen yıl proje’nin bitirilmesi için 30 trilyon talep edildiğini ancak 1.2 trilyon ödenek geldiğini, bu yıl ise 60 trilyon istendiğini ve 2.5 trilyon trilyon ayrıldığı sözlerine ekledi.
Proje inşaatının devam etmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ayrılan 2.5 trilyon lira ödeneğin yetersiz olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Çakır, “Bafra Ovası Sulama Projesi’nin önemini çok iyi biliyoruz. Projeye yeterince kaynak ayırarak 3—5 yılda ovayı tamamen sulamayı hedefliyoruz.” dedi. Bafra Ovası Sulama Projesi hayata geçirildiğinde, ovanın 10 milyon insana bakabileceğini, yılda 40 milyar dolar sebze ihracaatı yapılabileceğini ve projeye yapılan harcamanın bir yılda elde edilen gelirle amorti edileceğini vurgulayan Çakır, “Bafra Ovası’ndan tam kapasite verim aldığımızda Avrupa ülkelerine sebze satacağız.” diye konuştu. “Eğer Bafra Ovası Sulama Projesi tamamlanıp doğal suyla sulanmayıp sondaj suyuyla sulanmaya devam edilirse birkaç yılda toprak iyice tuzlanıp Bafra Ovası çoraklaşır.”diyen Samsun Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Osman Özdemir, “Çiftçi sondaj suyuyla bilinçsiz sulama yapıyor. Bundan dolayı toğrağın yapısı, kireç durumu, tuz miktarı, potasyumu ve kalitesi bozuluyor.” dedi. Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ise, sulama projesi tamamen bittiğinde Bafra Ovası'nda sulu tarımın en modern şekilde yapılarak ürün kalitesinin artacağını vurgulayarak, "Sulama projesi yapılmadığı için trilyonlarca kayıba uğruyoruz. Çiftçilerimiz mağdur oluyor." diye konuştu.