Tuz Gölü'ne Tehdit



Tuz Gölü'nün yanı başına kurulması düşünülen dev doğalgaz depolarının fay hattının üzerinde olduğu açıklandı.Depolar, yeraltı su kaynaklarını da tüketecek!

Tuz Gölü'ndeki kirlenmenin araştırılması amacıyla kurulan TBMM Komisyonu, BOTAŞ'ın Tuz Gölü'ne 45 kilometre mesafedeki Sultanhanı'nda yerin 1150 metre altına kurmayı düşündüğü doğalgaz deposunun, kesinlikle hayata geçirilmemesini istedi.
Komisyon ayrıca, deponun inşa edilmesinin planladığı yerin de fay hattının üzerinde bulunduğu uyarısında bulundu.

Mağara tipi depolama
Komisyon üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Orada doğalgazı toplamak amacıyla 'mağara' tabir edilen yerin 1150 metre altına inecek şekilde depolama çalışması var. Her biri 500 bin metreküp doğalgaz depolayacak şekilde 10 tane depo yapılacak. Bunu yapmak için de o bölgedeki yeraltındaki tuz katmanlarına su enjekte edilecek ve eritilecek" dedi. Bölgenin zaten kurak olduğuna dikkat çeken Kart, "Tuz katmanlarının eritilmesi için yeraltı su katmanlarından yararlanılacak. Burası kurak bir bölge. Yeraltı suları zaten kısıtlı, daha da sınırlı hale gelecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vatandaşın göreceği zararı nasıl giderecek?" diye sordu.
Kart, depoların bulunduğu bölgede Aksaray-Şereflikoçhisar Fay Hattı'nın bulunduğuna işaret ederek, "Deprem olması durumunda o depoların durumu ne olabilir? Bu Enerji Bakanı'nın, verdiğimiz soru önergesine yanıtında açık değil" dedi.
Komisyonun raporunda da projenin bölgedeki doğal dokuyu taprip edebileceği hatırlatıldı. Raporda, "Depo projesinin, göle vereceği tahribat nedeniyle fizibilite çalışması tamamlanmadan kesinlikle hayata geçirilmemesi" istendi. Ayrıca, ÇED raporunun henüz Çevre ve Orman Bakanlığı'na ulaşmadığı da anımsatıldı.

'Ulusal sorun'
Raporda, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Tuz Gölü'nün kirlenmesinin ulusal bir sorun olduğu vurgulanarak, atıksu uzaklaştırma bedellerinin çevre yerleşim yerlerindeki belediyelerce su tarifesine dahil edilmesi önerildi.