Tuz Gölü Yok Oluyor!



İHA'nın haberine göre, Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan ve yüzölçümü bakımından ülkenin ikinci büyük ve en sığ gölü olan Tuz Gölü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan Tuz Gölü, yağışların olmaması, mevcut kuraklık, tarımsal alanda açılan binlerce yeraltı su kuyusu ve yeni açılan tuz işletmeleri ile birlikte alarm veriyor. Ankara, Konya ve Aksaray arasında yer alan ve bu bölgelerden yoğun ziyaretçi toplayan Tuz Gölü’nde kurumuş ve çatlamış topraklar dikkat çekiyor.

Oluşumu suya bağlı

Ocak ve şubat aylarında da yağışların olmaması ile birlikte Tuz Gölü’nün ciddi bir riskle karşı karşıya kaldığını söyleyen Tuz Gölü Su Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Semih Ekercin, “Tuz Gölü’ndeki tuzun oluşumu doğrudan su miktarına bağlı. Yeraltı sularının bilinçsiz şekilde kullanımının olumsuz etkisi yaşanıyor. Tuz Gölü’nün su rezervini doğrudan etkileyen ikinci etken, yağışların azalması” dedi.

Tehdit ediyor

Son yıllarda Tuz Gölü’nü tehdit eden en önemli unsurlardan birinin de yeni açılan tuz işletmeleri olduğuna dikkat çeken Ekercin, “Tuz Gölü sermaye gerektirmeyen, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ciddi bir doğal kaynak. Ancak bunun planlaması doğru yapılmazsa ülke kârdan çok zarar edecektir” dedi. Tuz Gölü’ne açılacak olan yeni işletmelerin gölü ikiye böleceğini savunan Ekercin, bunun çok ciddi bir risk olduğunu söyledi.