Tuz Gölü, Temizliğe Kaynak Bekliyor



İspanya Hükümeti’nin kredisi ile yapılacak biyolojik arıtma tesisi ile Konya’nın tüm atık suları temizlenerek tarımsal sulamada kullanılacak.
Tuz Gölü’nün şehirsel atıklarla kirlenmesini önlemek için İspanya Hükümeti’nin kredisi ile yapılacak biyolojik arıtma tesisinin aynı zamanda Konya’nın atık sularının tamamının tarımsal sulamada kullanılmasını sağlayacağı bildirildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Aslım Mevki’nde inşa edilecek Konya Atıksu Arıtma Tesisi İhalesi, 16 Temmuz tarihinde yapılarak, Sistem Yapı, INIMA ve OHALE şirketlerden oluşan üçlü uluslararası bir konsorsiyuma verildi.
28 milyon 500 bin dolara ihaleyi alan konsorsiyum, yapımına başlandığı tarihten itibaren 3 yıl içinde arıtma tesisini tamamlayarak bir yıl ücretsiz işletip, daha sonra da Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devredecek.

2015’E DEK ATIKLARA ÇÖZÜM
Günde 200 bin ton atık su işleme kapasiteli arıtma tesisi ile hem ülkemizin en büyük tuzlası niteliğinde olan Tuz Gölü’nün kirlenmesi engellenecek, hem de Konya’nın 2015 yılına kadar atık su arıtma sorunu tamamen çözülmüş olacak.
Koski Genel Müdürü Yafez Yüzügüldü, Tuz Gölü Entegre Çevre Projesi kapsamında da yer alan Konya Atık Su Arıtma Tesisi için, yine İspanya Hükümeti’nin kredisi ile Çevre Bakanlığı tarafından fizibilite çalışması yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
“İhalesi yapılan ve inşaata hazır hale getirilen arıtma tesisi biyolojik arıtma sistemi ile çalışacak. Fiziksel arıtma yapıldıktan sonra tesisin haznelerine giren atık sular, mikroorganizmalar vasıtasıyla uygun biyolojik ortam oluşturularak tabandan oksijen verme yöntemi ile arıtılarak, Avrupa standartlarında temizlenmiş ve tarım alanlarının sulanmasına hazır hale getirilmiş olacak. Böylece atıklar nedeniyle ciddi bir kirlenme riski ile karşı karşıya olan Tuz Gölü de yeniden hayata döndürülecek”

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK
Tesisin ihtiyaç duyacağı elektriğin önemli bir bölümünün yine tesiste oluşturulacak bir ünitede üretileceğini ifade eden Yüzügüldü, “Atık sularla gelen yoğun organik maddeler içeren çamurlar özel bir yöntemle çürütülerek metan gazı üretilecek. Elde edilen metan gazı ise gaz jeneratörlerinde yakılarak tesisin elektrik ihtiyacında kullanılacak” dedi.
Prosedür işlemleri nedeniyle arıtma tesisi inşaatına yaklaşık 6 ay gecikmeli başlanabileceğini kaydeden Yüzügüldü, inşaata başlanabilmesi için İspanyol Hükümeti’nden gelecek dış kredinin önce Bakanlar Kurulu, ardından da Hazine tarafından bir an önce onaylanması gerektiğini sözlerine ekledi.