Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, BM'ye başvuru yapmıştı. Tuz Gölü'nün asıl listeye girmesi durumunda ise Türkiye'den ilk kez, doğal bir alan Dünya Mirası olacak.
Bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi'nde geçici liste de dahil olmak üzere Dünya Miras Alanları arasında Türkiye'den hiçbir doğal alan yer almamıştı. Bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmasıyla değişti. Bakanlığın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki girişimleri ile Tuz Gölü, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak listeye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki girişimleri ile Tuz Gölü, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak listeye girdi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün önerisini değerlendiren UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Tuz Gölü ve çevresini Özel Çevre Koruma Bölgesi geçici aday listesine dahil etti.
Bakanlık tarafından BM'ye yapılan resmi başvuruda Tuz Gölü, Akyaka (Gökova) ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması talep edildi.
Bakanlığın başvurusunu değerlendiren UNESCO Türkiye Sekreteryası, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları Geçici Listesi'ne teklif edilen 3 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ni kabul etti. Tuz Gölü'nün UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne girmesi durumunda Türkiye'den ilk kez kültür varlıkları dışında, doğal bir alan Dünya Mirası olacak. Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde Türkiye'den 8'i kültürel, 2'si karma olmak üzere 10 miras alanı bulunuyor. UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise, ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2012 yılında güncellenen şekliyle 36 kültürel, 2 karma olmak üzere toplam 38 alanı mevcut.