Alanında Türkiye'nin en büyük üreticisi olan ve dünyanın 95 ülkesine ihracat yapan Ezinç Grup, güneşle ısıtma ve soğutmanın yanısıra güneş enerjisinden elektrik üretiminde de iddialı. Ezinç Grup’un son olarak Kayseri’de Avrupa’nın en büyük lavabo fabrikası için 54 bin m2 alan üzerine kurduğu ve 13 bin 200 adet panelin kullanıldığı 3 bin 432 MWp kapasiteli Turkuaz Güneş Enerjisi Santrali hizmete girdi. 100km/saat rüzgar yükü- 130kg/m2 kar yüküne göre tasarlanan alüminyum montaj sistemine sahip olan ve bir çok mühendislik detayının ilk kez uygulandığı projeyi tanıtan Ezinç Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Santral’in TUV NORD onaylı yerli aksam ile üretilen Türkiye’nin ilk güneş enerji santrali olduğunu belirtti.
Yıllık 700 bin dolar kazanç
Santralden yıllık ortalama 5 milyon kWh enerji üretimi gerçekleştirileceğini ifade eden Ezinç, bu rakamın günlük ortalama 9 KW ihtiyacı olan bin 500 evin elektrik ihtiyacına denk geldiğini vurguladı. Santral ile yıllık ortalama 3 bin ton karbondioksit salınımının engelleneceğini söyleyen Ezinç, “Yani yıllık ortalama 250 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Ekonomik olarak baktığımızda da, 3 MW GES tesisi ile yaz aylarında günde ortalama 3 bin dolar değerinde elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Yılda yaklaşık 700 bin dolar kazanç sağlıyoruz” dedi.
6 dakikalık güneş ışığı, 1 yıllık enerji tüketimine denk
Türkiye’nin coğrafi olarak çok önemli bir noktada olmasına karşın güneş enerjisi kullanımında Almanya’nın binde 1’i kurulu güce sahip olduğunu ifade eden Ezinç, güneşin tüm dünya nüfusunun bir yıl içerisinde tükettiği enerjiden daha fazlasını çok kısa bir sürede yeryüzüne gönderdiğine dikkat çekti. Ezinç, yeryüzüne 6 dakikada ulaşan ışınım miktarının, tüm dünyanın 1 yıllık enerji tüketimine denk geldiğini belirtti.
1 MW termik santral 6 milyon ton CO2 salıyor, 1 MW GES 990 ton CO2 engelliyor
Mahmut Ezinç, “Güneş enerjisi bedava, tükenmeyen kaynak ve en önemlisi çevre dostu. 1 ton kömür yakıldığında 3kWh enerji açığa çıkmaktadır. Bu enerjiyi elde edebilmek için 2,4 ton karbondioksit salınımı salınımı yapmaktadır. 1 MW kurulu gücündeki kömür (termik) santrali yılda ortalama 6 milyon ton karbondioksit salınımı yaparken, 1 MW güneş santrali ortalama 990 ton karbondioksit salınımını engellemektedir. Bu miktar 1 yılda 82 bin 500 adet ağacın karbondioksit emilimine denktir. Son yıllarda elektrik enerjisi üretmek için CO2 salınımı artmıştır. Bu oranda güneş enerjisinden yaralanmanın önemini arttırmaktadır” diye konuştu.
“6 Keban büyüklüğündeki arazi, Türkiye’nin enerjisini karşılar”
Türkiye’nin 2015’te yıllık enerji tüketiminin 260 milyon megawatt olduğunu söyleyen Ezinç, bu ihtiyacı karşılayabilmek için 180 bin MW kurulu güce sahip GES’e ihtiyaç olduğunu bildirdi. Ezinç, “Bu GES için 360 bin hektar alana ihtiyacımız vardır. 6 adet Keban Barajı büyüklüğü kadar bir alana kurulacak Güneş Enerji Santrali, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacını karşılayabilecektir. Türkiye‘nin elektrik ithalat faturası 54.9 milyar dolardır. Bu ihtiyacı 130 bin MW gücünde Güneş Enerjisi Santrali kurularak karşılanabilir” şekinde konuştu.
“Ezinç tarihi boyunca 5 milyon güneş kollektörü imal edildi”
Ezinç Grup hakkında da bilgi veren Mahmut Ezinç, 26 bin m2 kapalı alana sahip üretim tesislerinde, 90 farklı tip ve modelde, yıllık 1 milyon 440 bin m2 güneş kollektörü, 80 farklı tip ve kapasitede yıllık 90 bin adet sıcak su boyleri ve akümülasyon tankı ürettiklerini söyledi. Yurt dışında 94 ülkeye ihracat yaptıklarını ve 650 bayiden oluşan yurt içi satış ağına sahip olduklarını belirten Ezinç, 2004 yılından bu yana Fotovoltaik (güneşten elektrik üretimi) sektöründe de anahtar teslimi güneş enerji santrali projeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ezinç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ezinç’in 33 yıllık tarihi boyunca ülkemizde 5 milyon adet solar termal güneş kollektörü imal edilerek kullanıma sunulmuştur. Ezinç müşterileri tarafından kullanılan solar termal güneş enerjisi sistemleri yıllık 65 MWh enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu durum yılda 40 bin 300 ton doğaya karbon salınımı engellemekte olup her yıl için 25 hektarlık (50.000 ağaçlık) bir ormanlık arazinin engellediği karbon salınımına denk gelmektedir. Böylelikle ülke ekonomisine ve çevreye yüksek oranda katkı sağlanmaktadır.”
Türkiye’nin endüstriyel bazlı ilk fotovoltaik projesi olan Van Akdamar Adası Fotovoltaik Projesini 2011’de devreye aldıklarını da belirten Ezinç, diğer taraftan, hem kamu, hem de özel şirketlerle GES ve termal uygulamaların devam ettiğini söyledi. Son olarak Van Cezaevi’nin termal güneş enerji sistemini kurduklarını ifade eden Ezinç, farklı bölgelerde toplam 20 megawat’lık Güneş Enerji Santrali’ni çok yakında hizmete sunacaklarını açıkladı.