TürkSMD Mimarlık Ödülleri 4 Ekim’de Sahiplerini Bulacak



Ankara’da 1987 yılında serbest mimarlar tarafından kurulan ve mimarlık mesleğinin gelişimi, kentsel çevre bilincinin yaygınlaştırılması ile yapı sektörünün ilerlemesi için çalışan Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD), bu yıl kuruluşunun da 37’nci yılını kutluyor. Üyeleri, yurt içi ve yurt dışında önemli projelere imza atan mimarlık ofislerinin sahiplerinden oluşan dernek, mimarlık mesleğinin evrensel değerlerini toplumla paylaşmaya devam ediyor.

Türkiye mimarlığını uluslararası düzeyde temsil edebilecek, mesleğin gelişimine öncülük eden proje, kişi ve kurumları ödüllendirmeyi hedefleyen TürkSMD Mimarlık Ödülleri ise bu yıl 16. Kez düzenleniyor. Ödül töreni 4 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan TürkSMD Mimarlık Ödülleri ile ilgili TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öztürk’le konuştuk…

TürkSMD Mimarlık Ödülleri 4 Ekim’de yapılacak törenle Ankara’da verilecek. TürkSMD bu ödülleri düzenlerken neyi hedefliyor? Ödüllerinin önemi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

TürkSMD Mimarlık Ödülleri, mesleğimizin gelişimine katkıda bulunan projeleri ve bireyleri öne çıkarmayı hedefleyen aynı zamanda mimarlık camiasındaki üstün başarıları teşvik eden bir ödüldür. Bu ödüller hem meslektaşlar arasındaki dayanışmayı güçlendiriyor hem de ülkemizin mimarlık alanındaki iyi örneklerini ulusal ve uluslararası platformlara taşıyarak bilinirliğini artırıyor. Serbest mimarlık hizmetlerinin Türkiye'nin mimarlık geleceğine önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. 37 yıllık bir kuruluş olarak TürkSMD tarafından iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 16. kez verilecek olan ödüllerin mimarlık ortamının gelişiminde önemli bir rolü olduğu kanaatindeyiz.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bu sene kaç kategoride ödül verilecek?

Ödüllerimiz 5 ayrı kategoride değerlendiriliyor. Büyük Ödül, yapılarıyla gelecek kuşaklara ilham veren mimar ya da mimar ekibine veriliyor. Diğer bir kategori olan Yapı Ödülü, projelendirme ve uygulama süreçlerinde örnek teşkil eden mimari eserlerin müelliflerine veriliyor. Basın Yayın Ödülü, mimarlık mesleğinin tanıtılmasına ve kamuoyuna duyurulmasına önemli katkılar sağlayan yazılı ve görsel basın kuruluşları ya da kişilere veriliyor. Mimarlığa Katkı Ödülü, mimarlık mesleğine katkı sağlayan kişi veya kurumlara veriliyor. Jüri Özel Ödülü ise ilgili dönem jürisinin takdiri ile belirlenerek sahiplerini buluyor. Söz konusu kategorilerde Jüri üyelerinin değerlendirmesiyle birden fazla ödül de verilebiliyor.

Jüri nasıl belirlendi? Jüride kimler yer alıyor?

TürkSMD Mimarlık Ödülleri Jürisi, Derneğin Ödül Yönetmeliği çerçevesinde belirlenir. Jürinin 4 üyesi TürkSMD’nin iki yılda bir yapılan Genel Kurulu tarafından seçilir, yönetim kurulundan bir üye katılır, jürinin geri kalan 3 üyesi ise, ödül kurulu tarafından TürkSMD üyeleri dışından belirlenir. Böylece her dönem mimarlık ortamındaki farklı yapı, kişi ve kurumların geniş bir perspektifte değerlendirilmesi sağlanır.

Bu kez 16’ncısı düzenlenen ödüllerde Jüri başkanlığını Prof. Dr. Namık Erkal üstlendi. Diğer jüri üyeleri Sinan Erbuğ, Orçun Ersan, Dr. Heves Beşeli Özkoç, Nevzat Sayın, Semra Teber Yener, Ekin Çoban Turhan ve Gül Güven olarak belirlendi.

Ödüller için kaç aday belirlendi? Adaylar belirlenirken neler dikkate alındı? Jüri adayları değerlendirirken hangi kriterleri göz önünde bulundurdu?

Jüri çalışmalarının katılımcı, çoğulcu ve şeffaf olabilmesi için aday gösterme sürecinin de katılıma ve önerilere açık bir şekilde yapılması önemseniyor. Bu kapsamda konunun basın, sosyal medya, bültenler aracılığı ile tüm mimarlık camiasına duyurularak dileyen herkesin başvuru ve aday gösterme sürecine aktif olarak katılımı amaçlanıyor. Bu dönemde, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden toplamda 50’den fazla yapı, kişi ya da kurum çeşitli kategorilerde aday gösterildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Jüri çalışmalarını her kategoride ayrı titizlikle yürüterek ödül kazananları belirliyor. Bu değerlendirme sürecinde eserin çağdaş mimarlık sanatına yaptığı katkılar, estetik, teknik, ekonomik ve bilimsel değerleri göz önünde bulunduruluyor. Bunun yanı sıra, adayların tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çabaları da değerlendirmede önemli bir rol oynuyor. Jüri, adayları değerlendirirken, mimarlık eserlerinin yenilikçi çözümlerini, estetik ve etik değerlerini, ayrıca mimarın mesleki hassasiyetini dikkate alıyor. Eserlerin detayları, raporları ve belgeleri titizlikle incelenerek, eserlerin topluma ve mesleğe sağladığı katkılar doğrultusunda karar veriliyor.

Ödüllerle ilgili eklemek istedikleriniz…

Jüri çalışmaları sonunda, mimarlık haftası içinde 4 Ekim tarihinde açıklanacak olan ödüller tüm mimarlık camiası tarafından merakla bekleniyor. TürkSMD Mimarlık Ödüllerinin, gelecek yıllarda da mimarlık ortamının gelişimine katkılar sağlayarak devam etmesini diliyoruz.