Türkmenistan'daki Yatırımın Yarısı Türk Firmalarından
Çalık Holding şirketlerinden GAP İnşaat, 400 milyon doları bulan sermayesinin tamamı Türkmenistan'da öz kaynaklarından karşılanan 2 fabrika projesini hayata geçirdi. Toplam proje bedeli 160 milyon doları bulan çimento fabrikasının açılışında konuşan Saparmurad Niyazov Türkmenbaşı, Türkmenistan'ın son yıllarda büyük bir sanayileşme hamlesi gerçekleştirdiğini söyledi.
Fabrikanın yıllık kapasitesinin 1 milyon tonu bulduğunu belirten Niyazov, fabrikanın tam kapasiteye geçmesiyle birlikte yıllık 1,5 milyon ton olan çimento ithalatının büyük bir kısmının karşılanacağını kaydetti. Niyazov, İran ve Özbekistan'dan tonu 60-70 dolara çimento ithal ettiklerini belirterek, "Yeni fabrikanın faaliyete geçmesiyle birlikte bu rakam 40-50 dolar seviyelerine inecek" dedi.
YENİ FABRİKA İSTEDİ:
Ayrıca Niyazov, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'tan aynı üretim kapasitesine sahip, yeni bir çimento fabrikasının yapımı için teklif vermesini de talep etti. 240 milyon dolarlık proje olan gübre fabrikasının bugün yapılması planlanan açılışı ise 15 Mart tarihine ertelendi. Açılışı yapılan fabrikanın Türkmenistan'ın ilk modern tesisi olduğunun altını çizen Ahmet Çalık da, "Tesisin ana ünitelerinde kullanılan teknolojilerin Avusturya, Danimarka, İsviçre, Almanya, Japonya ve Türkiye'deki toplam 15 büyük firmadan sağlandığını" söyledi.
ÇİMENTO OKULU DA KURDUK:
Yeni fabrikanın nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için ayrıca bir çimento okulu da kurduklarını ifade eden Çalık, "Başlangıçta ise fabrikanın eleman ihtiyacını karşılamak için kırk uzmanı Türkiye'ye eğitim için gönderdik. İşçiler de yapılan anlaşma çerçevesinde eğitim aldılar" dedi. Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkeye toplam 8 milyar dolarlık yatırım yapalıdığını kaydeden Çalık, "Bu yatırımın 4.5 milyar dolarlık kısmını Türk firmaları gerçekleştirdi. Çalık Grubu da bu tutarın 1 milyar dolarlık kısmını üstlendi", dedi. Bir ülkenin kalkınmasında liderlerin önemine dikkat çeken Çalık, kendisinin ilk kez 1992 yılında geldiği ülkede, yoksulluğun hüküm sürdüğünü, ancak bugün kalkınma hamlesi içinde bir ülkeyle karşı karşıya bulunduklarını kaydetti. Çalık şöyle devam etti:
6 DOLARDAN 200 DOLARA:
"Türkmenistan her yıl yüzde 20'yi aşan bir hızla büyüyor. 1992'de ortalama ücretinin 6 dolar olduğu bir işçi, bugün ayda 200 dolar kazanıyor. Ülkede yatırım iklimi her geçen gün daha da iyileşiyor. Tabii ki burada Türkmenbaşı'nın başarılı liderliğinin etkisi büyük. Çalık Grubu olarak biz de bu başarıda payımız olduğu için mutluluk duyuyoruz", diyor. Türkmenistan'a yatırım yapmanın avantajlarından bahseden Çalık, Türkiye'de 8 sent olan enerji maliyetinin bu ülkede sadece 1 sent olduğunu kaydetti. Türkmenistan'da özellikle enerji ve inşaat sektörlerinde büyük fırsatlar bulunduğunun altını çizen Çalık düşük yatırım maliyetlerinden dolayı Türk şirketlerinin kendi faaliyet alanlarında bu ülkede rahatlıkla yatırım yapabileceklerini söylüyor.