Türkmenistan’da Kaldırımla İşe Başladı 12 Yılda 54 Proje Bitirdi
Erol Tabanca, bir inşaat firmasının yöneticisi olarak gittiği Türkmenistan’da üç yıl sonra kendi şirketini kurarak, 12 yılda 54 projeye imza attı. Polimeks adıyla kurduğu inşaat şirketi, Türkmenistan’da 620 milyon dolarlık taahhüt üstlendi. 270 milyon dolarlık projeyi tamamladı. Moskova’da Cem Boyner ve Ethem Sancak ile ortak Boyner mağazası açan Tabanca, yine Boyner ve Sancak ile birlikte ’Polimed’ adıyla bir de eczane zinciri kuruyor.
Eskişehirli mimar Erol Tabanca, bir inşaat firmasının profesyonel yöneticisi olarak gittiği Türkmenistan’da üç yıl sonra kendi şirketini kurararak, 12 yılda 54 projeye imza attı. Polimeks adıyla kurduğu inşaat şirketi, Türkmenistan’da bugüne kadar toplam 620 milyon dolarlık taahhüt üstlendi. 270 milyon dolarlık projeyi tamamladı. 350 milyon dolarlık projeyi de önümüzdeki 1.5 yıl içinde bitirecek. Moskova’da Cem Boyner ve Ethem Sancak ile ortak Boyner mağazası açan Erol Tabanca, yine Boyner ve Sancak ile birlikte ’Polimed’ adıyla bir de eczane zinciri kuruyor.
Erol Tabanca, Türkmenistan’da profesyonel olarak çalıştığı şirketten ayrıldıktan sonra ilk olarak bir kaldırım yapımını üstlenmiş. Ardından bir park projesini tamamlamış. Bu parkın açılışında Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurad Niyazov ile tanışmış. O günden bugüne geçen 12 yılda da tam 54 proje tamamlamış. Bitirdiği projelerin tutarı 270 milyon dolar. 1.5 yıl içinde bitirilmesi planlanan işlerin tutarı ise 350 milyon dolar.
Türkmen parasının üzerinde
Erol Tabanca’nın kurduğu Polimeks İnşaat’ın tamamladığı projeler arasında, bugün Türkmenistan’da Türkmen parası 10 bin Manat’ın üzerinde yer alan Bağımsızlık Anıtı ve Tarafsızlık Anıtları da bulunuyor. Türkmenistan’da Türkiye’deki Bayındırlık Bakanlığı’nın karşılığı olan bakanlıkta Bakan Yardımcılığı ve Aşkabat Baş Mimarının da resmi yardımcılığını yapan Erol Tabanca ile Türkmenistan, Kazakistan, Moskova ve Türkiye’deki yatırımlarını konuştuk.
Türkmenistan’da inşaat yapmaya nasıl başladınız?
- Mimarlık fakültesinden mezun olduktan sonra bazı inşaat firmalarında çalıştım. O sırada çalıştığım şirket Türkmenistan’da iş aldı. 2-3 ay işleri koordine etmek üzere 1992 yılında gittim, gidiş o gidiş. Türkmenistan benim için kader noktası oldu. Bir yıl çalıştıktan sonra ortaklar ayrıldı, ben bir ortağın şirketinde genel müdürlük yaptım. Ama olmadı, orada kendim ne yapabilirim diye araştırdım. Sağlık Bakanlığı’nın ihale ettiği bir kaldırım işi vardı 30 bin dolarlık. 7-8 işçi arkadaşımla onu yaptık. Sonra küçük bir park işi aldık. Açılışında bu parkın Türkmenistan Devlet Başkanı’nın emriyle yapılan bir park olduğunu öğrendik. Açılışta kendisiyle tanıştık. Sonra bir banka binası, alışveriş merkezi derken işlerimiz arttı. Her geçen gün biraz daha büyük bir iş alarak büyüdük. Türkmenistan’da en büyük şansımız bu oldu.
Orada bugüne kadar neler yaptınız?
- Yaptığımız projelerin çoğunluğu sıradan projeler değil. Biri Türkmenistan’ın Bağımsızlık Anıtı, bir diğeri Türkmenistan’ın Tarafsızlık Anıtı. Bunlar devasa yapılar. Bugün her ikisi de Türkmenistan’da kullanılan 10 bin Manat’ın üzerinde yer alıyor. Bir ülkenin parasının üzerinde hem tasarladığımız, hem de hayata geçirdiğimiz bir yapının olmasını büyük bir şans ve ayrıcalık olarak görüyorum. Ayrıca bu anıtların dışında başka anıtlar, bakanlık binaları, tiyatro binaları, kukla tiyatrosu, atçılık kompleksi, 700’ün üzerinde daire yaptık.
Bugüne kadar bu ülkede üstlendiğiniz projelerin tutarı nedir?
- 12 yılda 54 proje bitirmişiz Türkmenistan’da. Bitirdiğimiz işlerin tutarı 270 milyon dolar. Süren işlerimiz toplamı ise 350 milyon dolar civarında. Bunları da 1.5 yıl içinde tamamlamış olacağız. Böylece, 620 milyon dolarlık işe imza atacağız.
Türkmenistan’da devam eden projeleriniz neler?
- Türkmenistan’da 20 şantiyemiz var. Otel, alışveriş merkezi, okullar, konutlar ve şehrin içinden geçen 15 kilometrelik su kanalı ve rekreasyon alanı yapıyoruz. Hazar Kıyısı’nda 178 odalı yeni bir otelin inşaatına başlıyoruz. Aşkabat’ın merkezinde iki alışveriş merkezi, Maliye ve Kültür bakanlıklarının binalarını yapıyoruz.
İstanbul’un tarihi dokusunda kültür kompleksleri yapacağız
Türkiye’de neler yapıyorsunuz?
- Çırağan Kempinski rezidansının yenilenmesini üstlendik. Sarar Grubu, Eskişehir Otogarı’nı satın almıştı. Onun projelerini hazırladık, Sarar ile birlikte oraya bir alışveriş merkezi ve otel yapacağız. Otel 19 katlı ve 85 odalı olacak. İstanbul için de tarihi değeri olan bölgelerde kültür, alışveriş ve ticaret komplekleri yaratmak istiyoruz. Özellikle Bomonti, Beyoğlu, Süleymaniye ve Balat doğru adres olabilir. Bu semtlerde mimarı açıdan güzel ve örnek bir şeyler yapmak istiyoruz.
Moskova’da ezcane zinciri kuruyor
Erol Tabancı, Moskova’da bir alışveriş merkezinde açılan Boyner mağazasında Cem Boyner ve Ethem Sancak ile ortak. Ayrıca Moskova’da bir de Polimed adıyla eczaneler zinciri kuruyor. Orada da Boyner ve Sancak ile ortak, ancak ilk etapta eczaneleri kendisi açıyor. Erol Tabanca, onların da işin içine girmesiyle eczanelerin sayısının daha hızlı artacağını söylüyor. Erol Tabanca’nın hedefi, 5 yıl içinde 100 eczaneye ve en az 25 milyon dolar ciroya ulaşmak. Erol Tabanca, Moskova’da Polimed zincirini ya mevcut eczaneleri satın alarak ya da yenilerini açarak büyüteceklerini belirtiyor.
Doğru hareket edilirse torunlarımıza bile iş var
Önümüzdeki yıllarda Türkmenistan, Kazakistan, Rusya gibi ülkelerde yeni iş imkanları görüyor musunuz?
- Türkmenistan, Kazakistan, Rusya gibi ülkelerde vasıflı iş yapanlara ihtiyaç var ve imkanlar çok fazla. İleriye dönük eğilimler iyi saptanarak doğru stratejilerle hareket edilirse, çocuklarımıza, torunlarımıza bile iş yapabilecek imkan var buralarda. Doğal zenginlikleri olan bu ülkeler, geçmişten bu yana yatırıma aç. Dünya ile entegre olmak için çok hızlı hareket ediyorlar. Ayrıca dil, din ırk bağlılığımız da bir avantaj.
Lüks otel de yapıyoruz kağıt fabrikası da
Moskova’da neler yapıyorsunuz?
- Moskova Ritz-Carlton Oteli’nin inşaatını yapıyoruz, Yatırımcısı Türk-Kazak ortaklığı, biz müeahhitliğini üstlendik. Kabasını başka bir firma yapmış, biz tamamlıyoruz bütün işlerini, Ağustos sonunda bitecek ve aralık ayında da açacaklar. 338 odalı otel, Kremlin’e çok yakın. Hemen arkasından bir otel projesi daha gelebilir.
Kazakistan’daki işleriniz neler?
- Kazakistan’da Eczacıbaşı Grubu’nun kağıt fabrikasının inşaatını yapıyoruz. Ayrıca 350 dairelik bir konut projesine de başladık.
Körfez ülkelerine ağırlık vereceğiz
Bulunduğunuz yerler dışında girmeyi düşündüğünüz başka ülkeler var mı?
- Petrolün ve gaz fiyatlarının artmasından dolayı Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerinde yatırım için çok büyük bir finans birikti. Arap sermayesi son gelişmelerden dolayı Amerika’ya gidemiyor. Hem Körfez ülkelerine, hem de Türkiye’ye gelen yatırımlar artıyor. Rusya, Kazakistan ve tabii Türkmenistan’ın bizim için yeri ayrı. Ayrıca Arap Yarımadası’nda da Dubai, Abu Dabi, Katar ile dirsek temaslarımız var, orada da müteahhitlik hizmetleri yapıyoruz.
Konut furyasına kapılmadık
Konut projeleriniz olacak mı?
- Türkiye’de daha çok yatırımcı şapkasıyla hareket etmek istiyoruz. Kemer Country içinde 80 dairelik bir rezidans projesi bitirdik ve bazı villaları yaptık. Şu anda konut furyasına kapılmış değiliz. Biraz daha dingin, akıllı davranmak istiyoruz. Konut şu anda cazip görünüyor, ama biz konut sektörünün bir adım sonrasının ne olacağını tahmin etmeye çalışıyoruz.
Erol Tabanca
Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, 1957 Eskişehir doğumlu. Eskişehir’de Sanat Enstitüsü’nün ardından, Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1992’de Türkmenistan’a gitti. Üç yıl sonra kendi şirketi olan Polimeks İnşaat’ı kurdu. Halen Türkmenistan’da Bayındırlık Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı ve Aşkabat Baş Mimar Yardımcısı.