TÜRKLAB Öncülüğünde Laboratuvar Kalite Konferansı Gerçekleştirildi



AB tarafından finanse edilen ve Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin (MFİB) sözleşme makamı olduğu “Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesindeki Laboratuvar Kalite Konferansı bugün (13 Aralık 2011) Taksim Point Otel’de düzenlendi. Türkiye’de laboratuvar sektöründe hizmet veren kuruluşlarla birlikte uluslararası kurumların temsilcilerinin de katıldıkları konferansta toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesinde laboratuvarların gelişimi konusu ele alındı.



Konferansın açılış konuşmalarından ilkini gerçekleştiren Türkiye Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği (TÜRKLAB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Güzel, öncelikle TÜRKLAB’ın yapısı ve projeleri hakkında detaylı bilgi verdi. Bu kapsamda TÜRKLAB’ın tanıtım filmini de izleyicilerle paylaşan Güzel, 2004 senesinde kurulan TÜRKLAB’ın EUROLAB üyesi olduğunu ve 91 üye sayısı bulunduğunu hatırlattı.

Söz konusu toplantıların gelecek dönemlerde laboratuvar sektörünü daha kapsayıcı hale geleceğini ve sektörün ilgili kesimleri için bir tartışma, fikir alışverişinde bulunma platformu haline geleceğini aktaran Güzel, konuşmasında “tüketicinin korunması” konusuna ve “inovasyon”un laboratuvar sektörü için önemine de vurgu yaptı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Planlama Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Nuri Kunt ise, kalitenin beklentileri aşmak anlamına geldiğini, bu kapsamda sürekli gelişmeyi ifade ettiğini anlattı. Son yıllarda özel sektör kadar kamunun da bu konuya önem verdiğini vurgulayan Kunt, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu yöndeki çalışmalarını aktardıktan sonra, yüksek kaliteli çevre sektörünün oluşmasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir misyonu olduğunu aktararak konuşmasını tamamladı.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak da öncelikle herkesin birer “tüketici” olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasına denetimin iyi yapılmasının bu anlamda bir gereklilik olduğunu, tüketicinin riske edilemeyeceğini belirterek devam etti. Bundan 15 yıl önce çok az laboratuvar bulunduğunu anlatan Kavak, bugün gelinen noktanın gurur verici olduğunu söyledi.



Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı ve UDDer Başkan Yardımcısı Halil Madazlı, konuşmasında Ekonomi Bakanlığının bu konu kapsamındaki hassasiyetlerine değinerek, laboratuvar altyapısındaki gelişmeleri aktardı. Bu kapsamda Bakanlığın projelerini de anlatan Madazlı, özellikle Türkiye ile AB arasındaki ticaret engellerinin kaldırılmasına yönelik geliştirilen proje ve Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TGAK) projesi hakkında detaylı bilgi vererek konuşmasını tamamladı.

Konferans, “Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Resmi Kontrollerde Laboratuarlar”, “Tüketici Güvenliğinde Laboratuvar Sektörünün Yeri; Fırsatlar ve Tehditler”, “Toplumun Yaşam Kalitesinin Yükseltilmesi için Laboratuvarların Gelişimi” başlıkları altında gerçekleştirilen sunumlarla devam etti.