'Türkiye'yi Markaja Aldık Nükleer Santrala Hazırız'



Güney Kore'nin 80 milyar dolarlık cirosuyla enerji, inşaat ve telekomünikasyon devi SK, Türkiye'yi yatırım markajına aldı. SK'nın Başkan Yardımcısı Seok Jae Seo, Türkiye'de özellikle enerji ve karayollarına yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Enerjide, hidroelektrik ve nükleer santral yatırımıyla ilgilendiklerini belirten Seo, "Nükleer santral için yeni bir ihale açılırsa katılacağız" dedi. "Karayolu Boğaz Tüp Tünel Geçişi Projesi" ihalesini, Türkiye'den Yapı Merkezi ile Güney Kore'den SKEC-SAMWHAN-HANSINNAMKWANG- KUKDONG'dan oluşan TKJV Türk-Kore ortak girişim grubu kazanmıştı. Ortaklıkta, Yapı Merkezi'nin payı yüzde 27, Koreli şirketlerin payı yüzde 73. Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü'nde önceki gün projeye ilişkin sözleşme parafe edildi. DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan ile Yapı Merkezi Başkanı Başar Arıoğlu ve SK'nın Başkan Yardımcısı Seok Jae Seo'nun parafladığı sözleşme, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunulacak. Kurul'un onayının ardından sözleşme taraflarca imzalanarak, uygulamaya girecek.

'Nükleere gireriz'

SK Başkan Yardımcısı Seok Jae Seo, Ankara'da biraraya geldiği bir grup gazeteciye, Türkiye'de özellikle enerji ve karayollarına yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Enerjide, hidroelektrik ve nükleer santral yatırımıyla ilgilendiklerini belirten Seo, "Türkiye'de ve bazı ülkelerde, elektrikte arz açığı olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin yıllık elektrik tüketimi, Kore'nin yarısı düzeyinde bulunuyor. Türkiye'deki enerji projelerini inceliyoruz. Nükleer santral için yeni bir ihale açılırsa katılacağız" dedi. Seo, nükleer santral için temasta oldukları şirket olup olmadığı sorusunu, "Türkiye'de, nükleer deneyimi olan bir şirket yok. Ancak, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri biliyoruz" sözleriyle yanıtladı. Seo, ülkesini de etkileyen küresel krizi fırsat olarak değerlendireceklerini vurguladı.

 Bu proje üç kriz daha görür

Türkiye'de, Boğaz'a otomobillerin geçişi için inşa edilecek tüp tünel ihalesini kazandıklarını anımsatan Seo, proje kapsamında 1 milyar 75 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Seo, projenin yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle gerçekleştirileceğini vurguladı. Küresel krizin, kredi teminine ilişkin etkisini de değerlendiren Seok Jae Seo, "Kriz, finansman konusunda tabii ki etkili olur. Ancak, bu uzun vadeli 30 yıllık bir proje. Finansörler bunu da dikkate alacaklardır. Bu proje 30 yılda 3 kriz daha görür" diye espri yaptı.

80 milyar dolar ciro

İhaleyi kazanan Türk- Kore ortak girişiminin öncülüğünü yapan SK Grup; inşaat, enerji ve telekomünikasyon alanında dünyanın önde gelen dev şirketlerinden. Yıllık 80 milyar dolar ciroya sahip olan SK'nın; Güney Kore, Amerika, Afrika, Uzakdoğu ve Ortadoğu'da pek çok ülkede inşaat ve telekomünikasyon yatırımları bulunuyor.