Philips'in aydınlatma sektöründeki hedeflerinin anlatıldığı ve sektördeki son gelişmelerin paylaşıldığı toplantıda konuşan Göktuğ Gür, Türkiye’nin tüm dünyada yatırımcılar açısından potansiyel bir çekim merkezi olarak algılanabilmesi için aydınlatma sektörüne de görev düştüğünü; buna bağlı olarak da Türkiye’nin bölgesel ve çevresel şartlara uygun, kültürel öğelere uygun olarak kurgulanmış aydınlatma projelerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Gür, özellikle şehirlerde aşırı ve niteliksiz büyümenin, barınma, trafik, güvenlik, altyapı, sosyal uyum ve çevre sorunları düşünüldüğünde, 24 saat uyumayan mekanlar için aydınlatmanın öneminin her geçen gün arttığını kaydetti.
Son dönemin en önemli konularından biri olan kentsel dönüşüm projelerinde aydınlatmanın çok ön planda olduğuna dikkati çeken Gür, "Burada hedef enerji verimli aydınlatma sistemlerine dönüşümünü sağlamak. Bu yönde imza atığımız projeler aracılığıyla şehirlerde ekonomi, güvenlik ve estetik bağlantılı iyileştirmeler sağlarken, lideri olduğumuz LED teknolojisi aracılığıyla da enerji verimliliği ve tasarrufunda devlet politikasıyla örtüşen güçlü bir tablo sunuyoruz. Bu konudaki tecrübemiz, sektöre rehberlik ediyor” diye konuştu.
Aydınlatma, şehri güzelleştirmeye katkıda bulunuyor
Gür, Philips’in 'aydınlatmanın şehir güzelleştirme ve turizme olan etkisi' üzerine Türkiye genelinde hayata geçirdiği araştırma çalışmasının, aydınlatmanın şehir kimliklerine ve ülke ekonomisine olan etkisini açıkça ortaya koyduğunu anımsattı. Araştırmaya göre, toplumun neredeyse tamamını temsil eden yüzde 94’lük bir kesimin, aydınlatmanın şehir güzelleştirmeye katkıda bulunduğunu düşündüğünü belirten Gür, şunları kaydetti:
"ERA Araştırma tarafından 7 coğrafi bölge ve 13 şehirde, 1.250’den fazla kişiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla ortaya çıkan araştırmanın sonuçları; toplumun şehir aydınlatmasıyla güven, huzur ve cazibe kavramlarını ilişkilendirdiğini gösteriyor. Toplumun 96’sı aydınlatmanın trafik kazalarını azalttığına, yüzde 95’i yaşam kalitesini artırdığına, yüzde 94’ü ise yerel ekonomiyi canlandıracağına inanıyor".
Yol aydınlatmasında yüzde 40’ın üzerinde tasarruf
Türkiye’de yol aydınlatmalarında yeni sistem LED armatürler kullanıldığında enerji faturalarında yüzde 60’a varan oranlarda azalma görüleceğinin altını çizen Gür, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye, sokak ve cadde aydınlatmasına her yıl 1,2 ile 1,5 milyar lira civarında fatura ödüyor. Ankara İnönü Bulvarı’nda yer alan Protokol Yolu’nda gerçekleştirdiğimiz pilot uygulama ile sektörde öncü bir yaklaşım sergiledik. Eski, verimsiz armatürlerin sayısını yarıdan fazla azaltıp, LED armatür ve aydınlatma kontrol sistemi ile değiştirerek hayata geçirdiğimiz pilot proje aracılığıyla Türkiye’de ilk kez yol aydınlatmasında yüzde 40’ın üzerinde enerji tasarrufu sağladık. Aydınlatma seviyelerini uygulama ihtiyaçlarına göre ayarlayabilen aydınlatma kontrol sistemi arayüzü CityTouch, şehirlerin hem enerji maliyetleri kısma hem de doğayı korumalarına katkı sağlıyor.
Biz Philips olarak LED’in geleceğin teknolojisi olduğuna inanıyoruz. LED aydınlatma teknolojisi aracılığıyla şehirlerimizi güzelleştirmeye devam edeceğiz. Bu konuda istekli olan yalnız bizler değiliz. Geçen sene Türkiye genelinde yaptırdığımız araştırmanın sonuçları; toplumumuzun şehir aydınlatmasıyla güven, huzur ve cazibe kavramlarını ilişkilendirdiğini gösteriyor".