Türkiye'nin Kaderini Belirleyecek Bir İmza Daha!



Sinop'ta Japonya-Fransa işbirliği ile inşa edilecek ikinci nükleer için start verildi. Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Başbakan Erdoğan yaptıkları iki görüşmenin ardından katıldıkları Türk-Japon İşadamları Toplantısı'nda daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı.

"Yapım süresi kısalsın"

Yeni Şafak'ın haberine göre, Erdoğan ve Abe, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Japonya arasında nükleer enerji santrali için bir adım attıklarını belirten Başbakan, 'İkinci nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı daha atıyoruz, o da üçüncü nükleer santral. Bu, Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak' dedi. Japonya'nın yapacağı nükleer enerji santralinin yapım süresini Japonya Başbakanı Abe ile özellikle görüştüğünü vurgulayan Başbakan, 'Süreyi 10 yıl olarak değil, bunu daha kısa bir süreye çekmek suretiyle inşallah bunu bitirelim dedik' diye konuştu.

Başbakan'dan süpriz teklif

Görüşmede uluslararası birçok konuları da ele aldıklarını anlatan Erdoğan, Tokyo'nun da aday olduğu 2020 Olimpiyatları'yla ilgili de mevkidaşına bir teklifte bulunduğunu vurguladı. Japonya'nın daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, bu nedenle Japon mevkidaşına olimpiyat adaylığından çekilmeleri için teklifte bulunduğunu bildirdi. Erdoğan, 'Sayın Başbakana dedim ki; siz bir olimpiyat yaptınız. Siz, şimdi bu olimpiyattan da çekilin, bunu da biz yapalım. İnanıyorum ki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaklardır' ifadelerini kullandı.

Kibarca reddetti

Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini başarabileceklerini düşündüğünü belirten Japon Başbakan Abe ise Erdoğan'ın teklifini diplomatik bir dille reddetti.

Tokyo'nun İstanbul gibi 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak için aday olduğunu hatırlatan Japon Başbakan, 'Biz de Japon halkına olimpiyatların zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Eğer Türkiye kazanırsa ben ilk kutlayan olmak istiyorum. Eğer Tokyo seçilirse, sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz' ifadesini kullandı.

Sinop'taki nükleer santralin özellikleri

Dünyadaki 440 nükleer santral tipinin 260'ında bulunan Atmea PWR modeli kurulacak. Bu santralde yüzde 2,5-3 oranında zenginleştirilmiş uranyum yakıtı kullanılacak. Reaktörde acil durum kalp soğutma sistemi bulunacak. Soğutucu kaybı kazasına karşı tümüyle otomatik cevap verecek şekilde tasarımlanacak reaktöre, muhtemel bir kazadan sonra 3 gün süreyle operatör müdahalesi yapılamıyor.

Yüzde 35'i yerli olacak

21 milyar dolara mâl olacak olan ve 4 reaktörden oluşacak olan bu nükleer santral, çekirdeği kendi içinde hapseden 3. nesil santral olacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 22 milyar dolarlık bir yatırıma sahip olacak bu santralin 7-8 milyar dolarlık kısmını oluşturan yüzde 35'lik bölümünün Türk şirketlerinden alınacak parçalarla inşa edileceğini açıkladı. İnşaatına 2017 yılında başlanabileceği belirtilen nükleer santralin kapasitesi ise 4,5 milyon megawatt olacak. Sinop'ta Japon Mitsubishi ile Fransız Areva'nın Elektrik Üretim A.Ş'nin (EÜAŞ) en fazla yüzde 35 hisse payı ile üçlü ortaklık halinde işletilecek.

10 bin kişi istihdam edilecek

Önümüzdeki 10 yılda tek kalemde ülkemize yapılacak en büyük yatırımın nükleer santral olacağını vurgulayan Bakan Yıldız, Akkuyu ve Sinop'taki santrallerin toplam 44 milyar dolarlık bir yatırım büyüklüğüne sahip olacağına işaret etti. Firmaya 20 yıl elektrik alma garantisi verildiğini belirten Bakan yıldız, Japon bankaların verecekleri 17, 5 milyar dolar için hazine garantisi istemediğini aktırdı. Yılda 40 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirilecek olan santralin inşaası sırasında 10 bin kişi istihdam edilecek. Santralin işletmeye alınması ile 450 mühendis olmak üzere 2 bin kişi istihdam edilecek.