Türkiye'nin İşsizlikten Sonraki En Büyük Problemi, Kentsel Dönüşüm

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Müstakil İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MÜSİAD) tarafından Trabzon'da bir otelde düzenlenen İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle kentsel dönüşümün artık kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Türk inşaat sektörünün Çin'den sonra dünyada ikinci sıraya yerleştiğini ifade eden Bayraktar, "TOKİ'ye dünyanın 15 ülkesinden davet var. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yapıyoruz." dedi.

Özellikle kentsel dönüşüm projerine büyük önem verdiklerini anlatan Bayraktar, bu doğrultuda sadece Trabzon'daki 8 proje için 200 milyon TL kaynak ayırdıklarını dile getirdi. Türkiye'nin işsizlikten sonraki en büyük probleminin kentsel dönüşüm olduğuna vurgu yapan Bayraktar, şöyle devam etti: "Türkiye'nin bunu mutlaka başarması lazım. Bu doğrultuda Türkiye'nin 241 noktasında kentsel dönüşüm başlattık. 30 bin konutu sahiplerine teslim ettik. Kentsel dönüşüm Türkiye'nin sırtına bir yük. Ayrıca dünyanın da en zor işi."

Amerika, İspanya, Japonya, Fransa ve Brezilya gibi ülkelerinde gettolarını dönüştürdüğünü kaydeden TOKİ Başkanı, sadece Brezilya'nın bu amaçla 170 milyar dolar para harcadığına dikkat çekti. Mafya türü yapılanmaların özellikle kentsel dönüşüm alanlarını tercih ettiği dile getiren Bayraktar, "İşsizliğin azaltılması için, gettolaşmanın azaltılması için ve işsiz kalan insanlarımızın başlarda masum ve maruz gibi görünüp, ancak daha sonra mafyanın da ciddi mana da içine girdiği olgulardan Türkiye'yi kurtarmak için mutlaka kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, gece kondu dönüşümü ve deprem dönüşümünü sağlamak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Başkan, ayrıca bazı çevrelerin de kentsel dönüşüme ayak dirediğine dikkat çekti ve topyekün olarak onlara da açıklamak gerektiğini sözlerine ekledi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Şaban Önder Kıraç da kentsel dönüşümün sadece fiziki bir dönüşüm anlamına gelmemesi gerektiğini dikkat çekti. Kıraç, "Eğer biz sadece fiziki anlamda bir dönüşüm yapacak olursak, beraberinde gizli kalmış bazı sorunları da geleceğe taşımız oluruz. Sosyal dönüşüm noktasında da bazı görevlerimiz vardır. Bu eğitim olabilir, istihdam sağlamak olabilir veya o kişilerin daha mutlu yaşayacağı, geleneksel yaşamlarını sürdüren ama daha mutlu yaşayacağı alanlar da oluşturmak olabilir." diye konuştu.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan da ülkedeki gecekondulaşmadan dert yandı. Gecekondulaşmanın sonucunda çarpık bir kentleşmenin ortaya çıktığına işaret eden Vardan, ayrıca bu tarz yapılarının üzerinin de rant ve siyasi amaçlardan dolayı kapatıldığının altını çizdi.