Türkiye’nin En Büyük GRC Fabrikası Üretime Başlıyor



Teknik Yapı gibi Teknik Holding bünyesinde yer alan ‘Betofiber’, Türk inşaat sektöründe geleceğin cephe kaplaması olacak olan GRC (Glassfibre Reinforced Concrete - Elyaf Katkılı Beton) üretimine başlıyor. Kamu ve özel inşaat firmalarına hizmet verecek olan Betofiber, ilk ürünlerini Teknik Yapı’nın projelerinde kullandı.

Betofiber’in 10 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alana sahip fabrikasında yıllık 500 bin metrekare üretim kapasitesi (Yaklaşık 5 bin konutluk) olacağını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, ana fabrikadaki seri üretimin bu ay sonunda başlanacağını açıkladı. Betofiber markalı cam elyaf katkılı prekast beton üretiminin kendi projeleri üzerindeki toplam 4 bin metrekarelik birer pilot tesislerinde başladığını anlatan Umut Durbakayım, asıl üretimin ise Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi’ndeki 10 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada yapılacağını açıkladı. Üretim öncesinde 3 yıllık hazırlık dönemi geçirildiği bilgisini veren Durbakayım’ın Betofiber fabrikasının toplam yatırım maliyetinin ise 10 milyon Euro civarında olduğunu belirtti. Üretimin kalifiye insan gücüne dayalı olarak yapıldığına dikkat çeken Durbakayım, fabrikanın kuruluş aşamasında 350 kişilik istihdam yarattığına vurgu yaptı. Betofiber’in kullanıcılara sağladığı katma değerin yanı sıra ekonomiye de fayda sağladığını belirten Durbakayım, önümüzdeki üç yıllık istihdam hedefinin 700 kişi olduğunu açıkladı. Umut Durbakayım, Betofiber’in 2008 ciro hedefinin ise 15 milyon Euro olarak belirlendiğini, pazara bağlı olarak bu ciro hedefinin 2–3 katına kadar çıkabileceğini kaydetti.

Kesintisiz Ar-Ge çalışması yapıldı
Ataşehir’deki bin metrekarelik araştırma ve geliştirme merkezinden Tuzla Orhanlı’daki 10 bin metrekarelik kapalı alana çıkan üretim çalışmalarının yaklaşık üç yıl sürdüğünü anlatan Umut Durbakayım, bu süre zarfında sürekli yurtdışından know-how alındığını, İngiliz danışmanların Betofiber personeline eğitim verdiğini açıkladı. Orhanlı’daki fabrikanın kurulmasına kadar geçen üç yıllık zaman içinde yapılan eğitim ve geliştirme çalışmaları için 1 milyon Euro yatırım yapıldığına değinen Durbakayım, Ar-Ge çalışmalarının kesintisiz olarak sürdürüleceğini ve her yıl elde edilecek cironun yüzde 1’inin bu konuya ayrılacağını ifade etti.

Şişkin fiyatlı pazara rekabet kazandıracak
GRC pazarının Türkiye’de henüz kendini tanıtma evresinde olduğunu söyleyen Umut Durbakayım, söz konusu ürünlerin başta Japonya, Amerika ve İspanya olmak üzere Avrupa’da oldukça yaygın olarak kullanıldığını vurguladı. Türkiye’deki GRC pazarının –merdiven altı tabir edilen küçük çaplı üreticiler hariç- büyüklüğünün yaklaşık 50 milyon Euro civarında olduğunu kaydeden Durbakayım, pazarı ‘gelişmemiş ve kendi içine dönük’ olarak niteledi. Pazardaki rekabet şartlarının da tam oturmadığını ve kurumsal kimlikte üretim yapan bir iki firmanın olduğunu kaydeden Durbakayım, “Pazarda tam bir rekabet olmadığı için fiyatlar olması gereken seviyenin çok çok üzerinde. Ancak biz ve bizim gibi markaların pazara girmesiyle fiyatların gerçek seviyesine ineceğini düşünüyorum. Betofiber, olması gereken ve rekabetçi fiyatlarla pazara giriyor. Fiyatların rayına girmesiyle birlikte, pazar büyüklüğünün en az üç katına çıkacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İlk hedef yüzde 30’luk pazar payı
Betofiber’in orta vadeli hedeflerinde agresif olacağını söyleyen Umut Durbakayım “Üretime başladıktan hemen sonra pazarın yüzde 20’sine sahip olacağımızı düşünüyoruz. En iyi teknolojiyi getirdiğimizden dolayı ise, bu yılın sonuna kadar pazarın yüzde 30’unu hedefliyoruz. Zaten Betofiber ürünleri Teknik Yapı’nın başlayacağı Uplife Park, Uprise Elite, Dilman Towers, Su Residence, Özdaş Residence, Örmen ve Aliye apartmanında kullanılıyor. Bunlar piyasadaki işin yüzde 10’una karşılık geliyor” bilgisini verdi.

BETOFIBER GRC (Elyaf Katkılı Beton)
Teknik Holding’in bir kuruluşu olan Betofiber, Teknik Yapı ile sağlayacağı sinerjiden doğan güç ve anlayış ile sektöre yeni bir soluk, müşterilerine ise güven, kalite ve iyi hizmet vermeyi hedefliyor. Betofiber tüm dünyada fiber takviyeli prekast beton (GRC-Glassfibre Reinforced Concrete) üreticiler birliği olan GRCA’e üye olup, GRCA Member Past Chairman & Current Publiety Chairman Graham T.Gilbert danışmanlığı altında GRC Dekoratif Cephe Elemanları ve Cephe Panelleri üretimini tekniğine uygun olarak imal etmektedir. GRC kabuk olarak üretilen malzemenin kalınlığı 4 katmandan oluşup, 12–16 mm arasındadır.

Kendinden İzolasyonlu: Betofiber Yalıtımlı GRC Panelleri, bölge koşullarına göre gerekli kalınlıkta yanmaz yalıtım malzemesi ile GRCA normlarında üretilen, binalarda yalıtım ihtiyacını da karşılayan kompozit bir malzeme olarak yeni bir çözüm getirmektedir.

Mimari tasarım özgürlüğü: Dış cephe tasarımında, mimarlara tasarım özgürlüğü sağlayan Betofiber GRC Panel ve Dekoratif Elemanlar, istenilen ebat, kesit ve detaylarda üretilebilmektedir. İç mekan dekorasyonlarında da kullanılması mümkün olan Betofiber Dekoratif Elemanlar, özellikle malzeme kalitesi, dayanıklılığı ve tasarım özgürlüğü ile diğer alternatiflerini geride bırakmaktadır. Betofiber Dekoratif Elemanlardan, pencere prekastlarında, doğramalar için ayrıca körkasa gerekmez, prekast üzerine direk montaj yapılabilecek şekilde üretilir. Betofiber GRC Paneller ise sistem olarak, statik hesaba göre gerekli kesit boylarına sahip çelik karkas ile desteklenerek, özel kanal tipli ankraj malzemeleri ile binaya tespit edilir.

Mimari tasarıma uygun olarak, modüler hale getirilen Betofiber GRC Panellerin, betonarme iskeleti tamamlanmış yapıya montajı yapılırken, bina iskeletinde olabilecek şakül ve ölçü problemleri bu sistemle önceden belirlenmek suretiyle kolayca çözümlenebilmektedir.

Yüksek güvenlik: Panellerin kaynaklı değil de blonlu montajı, olası deprem yüküne karşı esneklik sağlar. Betofiber GRC Panelleri, projeye özel olarak tasarlanan farklı boyutlarda, istenilen dekoratif kesit ve detayları da üzerinde taşıyabilen, çelik karkas konstrüksiyon ile birlikte üretilen (Stud Frame System) ve binaya tespiti betonarme döşemelerden yapılan bir sistemdir. Çelik Karkaslı Cephe Panel montajında, özel cıvata ve ankrajlar kullanılmakta, kesinlikle kaynak kullanılmamaktadır. Bütün çelik karkas sistem, standartlara uygun olarak sıcak daldırma galvaniz kaplamadır.

Farklı yüzey seçenekleri: Betofiber GRC Paneller, pürüzsüz bir yüzeye sahip olup, istenildiğinde boyanabilmesine rağmen, birçok uygulamada kendi doğal rengi ile de kullanılabilmektedir. Bunun yanında, müşteri talebine göre renklendirilmiş veya doğal taş görünümlü olarak da üretilmesi mümkündür.

Dayanıklı dış yüzey: Pürüzsüz dış yüzeyi, suya ve dış etkenlere karşı dayanıklı, kolay temizlenebilen bir özelliğe sahiptir. Betofiber GRC yanmaz, tutuşmaz ve hiçbir şekilde yanarak duman vermez, asit ve alkaliye, biyolojik etkilere ve ultraviyole ışığa karşı dirençlidir. 10 mm kalınlığındaki Betofiber GRC, ortalama 30 Db üzerinde ses yalıtımı da sağlar.

Duvarlardan kazanılan iç hacim: GRC Panellerin diğer bir özelliği de, dış duvar kalınlığını ¼ oranlarına kadar azaltabilmeye olanak sağlamasıdır. Böylece bina dış cephesinde mükemmel ve pürüzsüz bir yüzey sağlarken, iç mekanda da dış duvarlar nedeniyle kaybedilen alan değerlendirilebilmektedir.

Uygulama alanları: Betofiber GRC ürünler, residence, villa, apartman, eski binalar, business center, toplu konut ve her türlü betonarme ve çelik yapıda, standart dışı projeye özel cephe kaplaması olarak, mimari plana uygun söve, dairesel elemanlar, french balkon, pencere prekast tasarımları, sütun, kolon ve başlıkları ile bina girişlerinde istenilen ebat, kesit ve detaylarda uygulamaya olanak tanır. GRC ürünler, ülkemizde dış ve iç cephelerde dekoratif eleman ve panel kaplama olarak kullanılmasının yanında, dünyada; Çevre, Yol, Kaldırım, Meydan Düzenleme Tamamlayıcı Elemanları, Bahçe düzenlemeleri, Endüstriyel Sahalarda, Bordür, Ses Bariyerleri, Kanal ve Drenaj girişleri, Elektrik panoları ve konteynırlar gibi diğer alanlarda da kullanılmaktadır. Betofiber GRC, ülkemizde bu alanlarda da hizmet vererek, standart malzemelere göre daha dayanıklı, uzun ömürlü ve kaliteli bir alternatif sunmaktadır.