Türkiye'deki İstihdam Görünümü Sabit



Manpower Group tarafından hazırlanan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2014 üçüncü çeyrek istihdam öngörüleri açıklandı. Türkiye’den bin temsilci işverenin katıldığı ankete göre, Türkiye'deki istihdam görünümü sağlam duruşunu koruyor ve önceki çeyreğe göre sabit kalıyor.

Türk işverenler bu yıl 3. çeyrek için sağlıklı istihdam planları bildiriyorlar. İşverenlerin yüzde 33’ü personel sayılarını artırmayı planlarken, yüzde 7’si azaltmayı ve yüzde 58’i ise herhangi bir değişiklik yapmayacağını söylüyor. Bu öngörüler paralelinde Türkiye’de 3. çeyrek için net istihdam görünümü yüzde 26 olarak belirtiliyor. Türkiye'deki görünüm yıldan yıla yüzde 2 puan artıyor.

En iyimser işe alım planları İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden gelirken; önceki çeyreğe göre, işverenlerin istihdam planları beş bölgenin dördünde zayıflıyor. Marmara’daki görünüm yüzde 5 puan düşerken, Akdeniz ve Ege bölgelerinde de yüzde 2 puanlık düşüş görülüyor. Öte yandan, istihdam artışı beklentileri açısından Karadeniz bölgesinde yüzde 10 puan gibi kayda değer bir yükselme göze çarpıyor.

İşverenler, 11 sektörün tümünde, bu yılın 3. çeyreğinde çalışan sayılarında artış olacağı öngörüsüne sahip. En güçlü istihdam piyasası, sırasıyla yüzde 42’lik ve yüzde 40’lık net istihdam görünümlerle, üretim ve ilaç sektöründeki işverenlere ait. Bunun ardından elektrik, gaz ve su ile restoran ve otelcilik sektörleri geliyor.

"Birinci çeyrekte ertelenmiş alımlar yeniden gündeme geliyor"

Haziran-Eylül 2014 dönemi istihdam beklentilerini değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoglu, şunları kaydetti:

"Geçen çeyrekte olduğu gibi istihdam planları senenin ilk aylarına kıyasla ciddi anlamda yüksek seyrini sürdürüyor. Türk işverenler tarafından birinci çeyrekte ertelenmiş olan işe alımların, üçüncü çeyrekte yeniden gündeme geleceğini gözlemliyoruz. Devam eden iç talebi karşılamak ve kur etkisi ile ihracatı artırmak isteyen Türk işverenlerin üretime daha fazla yönelmesinden dolayı mutluyuz. Üretim alanındaki istihdam artışı beklentisi, üretimin yoğun olduğu İç Anadolu Bölgesi'nden geliyor. Karadeniz’de ise ertelenen yatırımların bir dönem gecikmeli olarak hayata geçtiği fark ediliyor".

Hatipoğlu, faizlerin düşmesi ve kur etkisi ile daha cazip hale gelen üretim alanındaki yatırım artışlarının istihdamı olumlu etkileyeceğini belirterek, "Bundan da önemlisi üretim artışının takip eden dönemlerde diğer sektörlere de olumlu yansımasını bekliyoruz" diye konuştu.

Genel olarak tahminler, 2014’ün 2. çeyreğine kıyasla tüm dünyada çoğunlukla daha zayıf olsa da önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında daha güçlü bir tablo çiziyor. Rapora göre küresel istihdam piyasası genelinde işe alım planlarının kararlı bir çıkış göstermesi sayesinde, iş arayanların yararlanabileceği fırsatların olumlu olmaya devam etmesi bekleniyor. İkinci çeyrekte 42 ülkenin 38’inde artış gösteren istihdam seviyelerinin, bu çeyrekte 42 ülke ve bölgenin 37’sinde yükselmesi öngörülüyor. Dünya çapında en güçlü işe alım planları ise Hindistan, Tayvan, Yeni Zelanda, Türkiye ve Singapur’daki işverenler tarafından bildiriliyor. En zayıf üçüncü çeyrek tahminleri, İtalya, Belçika, Fransa ve Hollanda’daki işverenler tarafından ifade ediliyor.

Türk işverenler EMEA’daki en iyimser beklentilerine sahip

Bölge genelindeki üçüncü çeyrek sonuçlarına göre bölgedeki istihdam beklentileri karmaşık bir tablo sergiliyor. Nisan-Haziran döneminde 24 ülkeden 21’inde görünümler olumlu iken; son ankette, bu oran 24 ülkeden 19’u olarak beliriyor. Geçen çeyreğe göre görünümlerin sadece altı ülkede iyileştiği gözlenirken, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında 20 ülkede iyileştiği gözleniyor. EMEA bölgesinde üçüncü çeyrek işe alım planları yine Türkiye’de en güçlü olurken İtalya, art arda beşinci keredir en zayıf istihdam görünümünü bildiriyor.

Bölgede bazı ülkelerde hakim olan uzun sureli kötümser durgunluk dönemi sonrası Yunanistan, İrlanda ve İspanya’dan gelen yeni tahminlerle, işveren güveninin istikrar kazandığı dikkat çekiyor.

Rapor boyunca kullanılan “net istihdam görünümü" ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, gelecek çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 9 Eylül'de açıklanacak ve 2014’ün son çeyreğine dair işe alım beklentilerini ortaya koyacak.