"Türkiye'de Su Yalıtımı Zorunlu Olmalı"



Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (BİTÜDER) Burhan Karahan, yaptığı açıklamada, binaların uzun ömürlü, konforlu ve sağlıklı olması için doğru şekilde tasarlanarak inşa edilmesi ve yapıya zarar veren dış etkilere karşı korunması gerektiğini söyledi.

Yapıların, farklı faktörler nedeniyle suya maruz kaldıklarına işaret eden Karahan, "Bunları, yağmur ve kar suyu, toprağın nemi, toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, banyo, tuvalet gibi alanlardaki su kullanımı, yapının inşa edildiği zemindeki yer altı suları, bina içinden gelen su buharının çatı cephe gibi dış yüzeylerde yoğuşması şeklinde sıralayabiliriz" dedi.

Karahan, yapılara zarar veren en önemli faktörlerden biri olan suyun zararlı etkilerini önlemek için ise su yalıtımı yaptırmak gerektiğine dikkati çekti.

"Maliyet sanıldığı kadar yüksek değil"

Suyun, yapıyı tehdit etmesinin engellenemeyeceğini ancak binaya zarar verecek şekilde nüfuz etmesinin önlenebileceğini vurgulayan Karahan, şöyle konuştu:

"Su yalıtımı, binanın uzun ömürlü ve dayanıklı olması için olmazsa olmaz uygulamalardan biridir. Yapıların taşıyıcı sistemine sızan su, demirlerin korozyona uğramasına yani paslanmasına yol açarak, yük taşıma kapasitesinin azalmasına neden olur. Su yalıtımı uygulaması, binada tasarım aşamasında planlanırsa çok daha efektif sonuçlar alınır. Binalar, su yalıtımı açısından uygun detaylarla donatılmazsa bina güvenliği açısından da tehdit oluşuyor."

Özellikle deprem kuşağındaki Türkiye'de su yalıtımının zorunlu olması gerektiğini savunan Karahan, "Su yalıtımının maliyeti sanıldığı kadar yüksek değil. Bina yapım aşamasında toplam maliyetin sadece yüzde 3'ü ayrılarak, su yalıtımı yapmak ve binayı güvenli hale getirmek mümkün. Su yalıtımı, depreme karşı binayı koruduğu da düşünüldüğünde kesinlikle ek bir maliyet olarak görülmemeli" diye konuştu.