"Türkiye'de Sağlık Turizmi Son 10 Yılda Gelişti"



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) gerçekleştirdiği sektör toplantılarının 'Turizm Yatırımları' başlığıyla gerçekleştirilen ikincisinde konuşan NG Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Güral, hem yatırımcı, hem işletmeci şirket temsilcisi olarak sektördeki gelişmeleri anlattı. Turizm çeşitleri içinde SPA ile Welness'in, gelişmekte olan ve henüz 30 yıldır dünyada tanınan bir konu olduğuna dikkat çeken Erkan Güral, bu kavramın Türkiye'de son 10 yılda gelişme gösterdiğini belirtti.

Son 6 yıldır yatırımlarını, özellikle sağlık turizmi alanında sürdürdüklerini belirten Güral, "Biz, ilk termal turizm yatırımımızı 2005'te 200 yataklı küçük bir tesis ile Kütahya'da yaptık. 2008'de 600 yataklı bir tesis olan Güral Sapanca'yı hayata geçirdik. Bunları takip eden bir yatırımımız da, şu anda Afyon'da gerçekleşiyor. Güral Afyon adıyla 1000 yataklı bir tesis hizmete girecek. Bu sene içinde başlamasını hedeflediğimiz bir İstanbul yatırımımız da olacak" dedi.

SPA ziyaretçisi yakında 3 milyona ulaşacak

Ülkemizde son yıllarda SPA - Wellness – Thalasso - Medikal ve Termal SPA hizmeti veren otel ve tesis yatırımlarının hızla arttığına da değinen Güral, "Bugün 500 bin civarında olan SPA ziyaretçi sayısının, yakın gelecekte 3 milyon, uzun vadede ise 10 milyona ulaşması hedefleniyor" dedi.

Dünyada geçmişi 30 yıl önceye dayanan SPA turizminde, ortalama kalış süresi diğer turizm türlerine kıyasla daha uzun olduğunu anlatan Güral, "Almanya'da ortalama 6 gece, Fransa'da 17 gece, Çek Cumhuriyeti'nde 18 gece, henüz başlangıç seviyesinde olduğu için ortalamanın altında kalan Türkiye'de ise kalış süresi 5 gecedir" dedi. Türkiye'de kalış süresinin artacağı öngörüsü kapsamında bu durumun bir fırsat olduğuna dikkat çeken Güral, Avrupa'da SPA yatırımları bakımından İtalya, Almanya ve İspanya'nın başı çektiğini belirtti.

Türkiye jeotermal zenginlik açısından ilk sıralarda

Türkiye'nin jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk 7 ülke arasında yer aldığını da vurgulayan Güral, "Türkiye, Avrupa'da birinci sıradadır. Buna karşın ülkemizde bulunan termal tesis yatak sayısı 27 bin ve bu da toplam turizm yatak kapasitemizin sadece yüzde 3'ünü oluşturuyor" dedi.

Öncelikli geliştirilecek 4 ana termal turizm bölgesi

Erkan Güral, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, geliştirilecek 4 ana termal turizm bölgelerini: Güney Marmara Termal Turizm Bölgesi (Çanakkale, Balıkesir, Yalova), Frigya Termal Turizm Bölgesi (Afyon, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Ankara), Güney Ege Termal Turizm Bölgesi (İzmir, Manisa, Aydın, Denizli), Orta Anadolu Termal Turizm Bölgesi (Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde) olarak sıraladı.

* Son Trend: AVM, Rezidans ve Otel Bir Arada

* "Turizmde Yeni Hedef Dünya 5'inciliği"

* Turizm Geliri 10 Yılda Yüzde 273 Arttı