MSGSÜ Mimarlık Bölümü 1999 mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2001 yılından bu yana Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları’nın 53. konuğu Prof. Dr. Edhem Eldem olacak.
"Türkiye’de Kültürel Miras ve Korumanın En Büyük Zaafı: Siyaset" başlıklı konferans, 21 Ekim 2014 Salı günü saat 14:30'da MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu 'nda izlenebilir.
Konuşma Özeti:
19. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu ve ardından Türkiye Cumhuriyeti arkeoloji, tarih ve müzecilik ile değişik şekil ve derecelerde ilgilenmiş, bunun neticesinde de kültürel miras kavramıyla ve bunun korunması ihtiyacıyla karşı karşıya kalmışlardır. Tabii olarak neyin niçin ve nasıl korunacağı, hangi eserlerin hangi mirasın parçası olup olmadığı gibi sorular ve sorunlar giderek önem kazanmıştır. Fakat dikkat çekici olan, bu konudaki kararların neredeyse istisnasız bir şekilde belirli siyasi ve ideolojik dürtü ve tercihlerin gölgesinde kalmış olmasıdır. Bu yüzdendir ki yaklaşık iki yüz yıllık bir süre içinde bu topraklarda ciddi ve tutarlı bir miras ve koruma politikası oluşamamış, mesele siyasi dalgalanmaların belirlediği kaygan bir zemin üzerinde mütemadiyen sorgulanıp tekrar tanımlanan bir tarih ve kültür anlayışına kurban edilmiştir.
Prof. Dr. Edhem Eldem Hakkında:
Prof. Dr. Edhem Eldem 1989’da Aix-en-Provence Üniversitesi’nde Robert Mantran’ın yönetiminde 18. yüzyılda İstanbul’da Fransız ticareti konusunda doktora tezini tamamlamış, aynı sene Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır. Misafir öğretim üyesi olarak Berkeley, Harvard ve Paris’teki École des Hautes Études en Sciences Sociales, École Pratique des Hautes Études ve École Normale Supérieure’de ders vermiş, Berlin’de Wissenschaftskollleg’de fellow olmuştur. İlgi alanları arasında on sekizinci yüzyılda Osmanlı-Avrupa ticareti, Osmanlı mezartaşı kitabeleri ve ölüm kültürü, geç Osmanlı dönemi İstanbul’u, Osmanlı Bankası tarihi, on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı biyografileri ve otobiyografik yazım sayılabilir.
Yayınlarından bazıları:
French Trade in Istanbul in the Eighteenth Century (Leiden, 1999); Osmanlı Bankası Tarihi, (İstanbul, 1999) ; (Daniel Goffman ve Bruce Masters ile) The Ottoman City between East and West (Cambridge, 1999); (Feride Çiçekoğlu ile) La Méditerranée turque (Paris, 2000); İftihar ve İmtiyaz. Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi (İstanbul, 2004); İstanbul’da Ölüm. Osmanlı İslam Kültüründe Ölüm ve Ritüelleri (İstanbul, 2005); Doğuyu Tüketmek (İstanbul, 2007); (Nicolas Vatin ile) L’épitaphe ottomane musulmane XVIe-XXe siècles. Contribution à une histoire de la culture ottomane (Paris-Leuwen-Dudley, 2007); Un Ottoman en Orient. Osman Hamdi Bey en Irak (1869-1871) (Paris, 2010); Le voyage à Nemrud Dağı d’Osman Hamdi Bey et Osgan Efendi, (İstanbul-Paris, 2010); Osman Hamdi Bey Sözlüğü (İstanbul, 2010); (Zainab Bahrani ve Zeynep Çelik ile) Scramble for the Past: A Story of Archaeology in the Ottoman Empire, 1753-1914 (İstanbul, 2011).