İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan 'Deniz Kirlilik Araştırması'na göre, 200 metre derinliğe kadar olan bölgeler, balıkçılık açısından yıpranmış durumda, birçok balık türünde de azalma var. İstanbul Üniversitesi'nden 10 kişilik bir heyetin 115 ayrı noktada yaptığı araştırma, temiz olarak bilinen birçok bölgede, dip kirliliği inanılmaz boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor.
Bilimadamları 'Yunus' isimli tekneyle, 1 ay boyunca 2 bin 500 milin üzerinde yol katetti. İstanbul'dan başlayarak, Suriye'ye kıyılarına kadar, Ege ve Akdeniz'de birçok noktada araştırma yaptı. Bu araştırma Türkiye'de denizlerde bugüne kadar yapılan araştırmanın en kapsamlısı. Sonuçlar çarpıcı. Bilimadamları Gökova Körfezi gibi bölgelerde dip kirliğinin inanılmaz boyutlara ulaştığını söylüyor.
Balık çiftlikleri tek tek incelendi
Araştırmanın bir diğer özelliği de, kıyılardaki bütün balık çiftliklerinin tek tek incelenmiş olması.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk'e göre, kirliliğe kıyıya yakın kurulan balık çiftlikleri sebep oluyor. Öztürk, "Çeşme'den İskenderun'a kadar bütün balık çiftliklerini tek tek inceledik. 10 metreye kurulan balık çiftlikleri var. 10 metre çok hassas bir ekosistem. Bu sığ bölgelerdeki balık çiftlikleri bütün sistemi tahrip ediyor" dedi.
Türkiye'nin balık çiftliklerine de ihtiyacı olduğunu belirten Öztürk, "Ama tekrar ediyorum: 'Balık çiftlikleri denizi kirletmiyor' demiyoruz, ama kötü kurulan balık çiftlikleri var. Bunların rehabilite edilmesi kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.
Araştırma 100 milyar liraya mal oldu
Bilimadamları, 100 milyar liraya mal olan araştırmanın parasını, üniversiteden, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı gibi kurumlardan bulabildi. Bayram Öztürk, Türkiye'de deniz kirliliği araştırmalarına çok para ayrılmamasından yakınıyor.
Öztürk, "Türkiye'nin deniz araştırmalarına ayırdığı para bir marinadaki teknenin maliyetininden daha az. 10 milyon dolar bile değil. Temizlik için 1 milyon dolar bile ayırdığını zannetmiyorum" dedi. "Para bulmak zorundayız" diyen Prof. Öztürk, "özrümüz var diye araştırma yapmamak olmaz" diye konuştu.
Araştırmanın sonuçları ve çözüm önerileri bir rapor halinde yayımlanacak. Rapor Turizm ve Kültür Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı gibi kurumlarla belediyelere sunularak, deniz kirliliğine çözüm aranacak.