Marmara Depremi’nin yıldönümünde Türkiye’de çelik yapı kullanımının yaygınlaşması ve sistemin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) ve Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanı, Yeditepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı Tiryakioğlu, dernek olarak çelik yapıların doğru kullanımını teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Dünya Gazetesi'nin haberine göre Tiryakioğlu, “Çelik yapıların özellikleri göz önünde tutulduğunda deprem bölgelerinde ya da çürük zeminlerde çelik kullanımı avantajlıdır. Bu bölgelerde güvenli betonarme yapılar da inşa edebilirsiniz, ancak çoğu kez bu yapı ekonomik olmaz ve deprem sırasında veya sonrasında acil kullanımı gerektiğinde kontrolü ya da güçlendirilmesi daha çok zaman alır” diye konuştu.
'Çelik yapıdan çıkmayın'
Türkiye’nin hafif çelik sistemle üretilen ilk binasını kuran Steelife’ın Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın da, çelik yapının Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğinin altını çizdi.
Hafif çelik yapının esnekliği ve hafifliği sayesinde depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olduğunu kaydeden Aydın, “Çelik sistem ile üretilmiş binalarda yaşayanlara deprem anında evlerinde kalmalarının çok daha güvenli olduğunu söyleyebiliyoruz”
Avrupa ve Amerika’da yoğun bir kullanıma sahip olan çeliğin Türkiye’de 1999 Marmara Depremi’nden sonra daha fazla kullanılmaya başlandığını belirten Mimar Bülent Aydın, Avrupa ve Amerika’da çelik yapıların kullanım oranı yüzde 40’larda iken Türkiye’de yüzde 0,3 gibi çok küçük bir oranda kaldığını söyledi. Bu oranın artması gerektiğinin altını çizen Aydın, “Çelik binaları inşa eden ve tasarlayan teknik kadrolar arttıkça çelik yapılara talep de artacaktır. O nedenle üniversitelerde çelik yapı tasarım ve üretim yöntemlerinin daha fazla işlenmesi gerekiyor. Bizlere de iyi bir yapı inşa edebilmek için tasarım, estetik ve ekonomiklik açısından çeliğin doğru bir yapı malzemesi olduğunu her platformda kullanıcılara anlatmak kalıyor” görüşünü kaydetti.