Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'ye Amerikan ahşap kereste ihracatı, 2011 yılı Haziran dönemi için Ocak ayı içinde sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 69'luk artış göstermiş ve 4,41 milyon dolarlık bir değere ve 6 bin 37 metreküplük bir hacme ulaşmıştı. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ve Türkiye'ye doğrudan yapılan gönderilerin hesaplanması baz alınarak yayınlanan istatistiklere göre bu dönemde Türkiye'ye ABD ahşap kaplamada doğrudan gönderiler, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 oranında artarak 3,25 milyon dolarlık toplam değere ulaştı.
Türkiye'de de üretilen Amerikan sert ağaç kaplamalarının 3,62 milyon dolarlık ve 4 bin 510 metreküplük bölümü, özellikle Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri üzerinden Türkiye'ye sevk edildi. Türkiye'ye sevk edilen Amerikan ahşap kereste hacminin büyük bir kısmı 3,075 metreküp ile beyaz meşe, bin 414 metreküp ile kül ağacı olarak yapıldı. Diğer türler ve oranları ise ceviz (623 metreküp), kırmızı meşe (387 metreküp), lale ağacı (160 metreküp) ve kırmızı kızılağaç (110 metreküp) şeklinde gerçekleşti.
Roderick Wiles: Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha fazla talep göreceğiz
Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Okyanusya AHEC Direktörü Roderick Wiles, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'nin de iç dekorasyon ve mobilya uygulamaları için dayanıklı ve güçlü fiziksel özellikleri, yaygın renk tutarlılığı gibi özelliklerinden dolayı Amerikan sert ve beyaz meşeye güçlü ve büyüyen oranda talep göstermekte olduğunu belirterek, "Güçlü ve köklü bir kereste endüstrisine sahip olan Türkiye, şu anda dünya üzerinde 114 ülkeye kereste ve kereste ürünleri ihraç etmektedir. İnşaat sektörünün ülkeye 3. büyük katkıyı sağladığını düşünecek olursak, ithal kereste için büyük bir tüketici olan Türkiye tarafından Amerikan sert ağaç endüstrisi önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha fazla talep görecektir" dedi.
"Mobilya ve inşaat endüstrisiyle tanınan Türkiye'de bu yılın ilk altı ayında Amerikan ahşap kereste ve kaplama ithalatında yüzde 63 artış görünmesi, Amerikan sertağaca artan talebi göstermektedir" diyen Wiles, "Türkiye hükümeti, kereste sanayi içinde sürdürülebilirlik ve çevresel uygulamalarına mükemmel bir fırsat sağlayan Amerikan sert ağaçlarının çevre dostu mükemmel bir fırsat sağlayan AHEC'le çalışmayı kabul etmiştir. Yüksek büyüme potansiyeline sahip olan bu pazarın Amerikan sertağacın ISO uyumlu yaşam döngüsü değerlendirmesi çalışmasının yayımlanmasıyla birlikte Intermob İstanbul Fuarına da katılım gösterecektir" şeklinde konuştu.