Türkiye, Yeşil Gelecek Endeksi'nde Son Sıralarda

(Fotoğraf: AA)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Technology Review Insights tarafından dünya genelinde 76 ülkeyi yeşil politikaları bakımından değerlendiren Yeşil Gelecek Endeksi 2023 raporu açıklandı.

Ülkelerin "karbon salınımı, iklim politikası, enerji geçişi, temiz inovasyon ve yeşil toplum" kategorilerinde değerlendirildiği rapora göre; Türkiye, 3,83 genel puanla 63’üncü sırada yer aldı. Türkiye’nin düşük sıralamada yer alması, ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte yavaş kalması, iklim politikalarında yetersizlikler, sınırlı temiz teknoloji inovasyonları ve toplumsal yeşil dönüşüm projelerindeki eksiklikler gibi pek çok faktöre bağlandı.

Evrensel’de yer alan MA kaynaklı habere göre; 2023 yılı için en üst sıralarda yer alan ülkelerden sadece 3'ü, geçen yıla göre farklı bir grupta yer aldı. İzlanda, listenin zirvesinde yer alırken, ilk 10 içinde yer alan tek Avrupa dışı ülke Güney Kore oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yoksullukla bağı
Ekonomik ve sürdürülebilir kalkınmayı birleştirme çabalarına rağmen, gelişmekte olan ekonomilerin Yeşil Gelecek Endeksi sıralamalarında düşük performans göstermeye devam ettiği belirtilen raporda, zenginliğin bir ülkenin düşük karbonlu geleceğini şekillendirme kapasitesine katkı sağladığı aktarıldı. Yine de ekonomik durumun tek başına geleceği tanımlamadığı da vurgulanan raporda, 2023’te puanlarını artıran 35 ülkeden 17’si daha yoksul ülkeler olduğu kaydedildi.

Karbon yoğun ekonomiler
Fosil yakıt üretimine ve doğal kaynak çıkarımına aşırı bağımlılığa da dikkat çekilen raporda, bu ülkelerin endekste daha düşük puanlar aldığı ortaya koyuldu. Danimarka, İngiltere ve Finlandiya gibi ülkelerin iklim politikaları konusunda öncülük ettiği belirtilen raporda, Danimarka’nın işletmelere uygulanan karbon vergisini önemli ölçüde yükseltme planlarının dünya çapında dikkat çektiği belirtildi.

Raporda, listenin altında yer alan ülkelerin ise karbon yoğun ekonomilerin sıkıntıları yansıttığını kaydedildi. Raporda, "Örneğin, bu sütunda 69. sırada yer alan Türkiye, sadece 2,08 puan aldı. Bu da ülkenin karbon azalımı ve sürdürülebilir politikalara yönelik adımlarını hızlandırmaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Türkiye’nin bu alanda gösterdiği performans, küresel standartlara ulaşmak ve iklim kriziyle mücadelede etkin rol oynamak için politika yapıcıların daha kapsamlı ve koordineli bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor" denildi.